Brutale bloeiende maagden missen de zege der zotheid

De mensen op het projectiescherm vertellen over de regels waaraan men zich te houden heeft. Een mevrouw in de kerk legt uit waar mag worden gefotografeerd. “Hier mag niemand op zitten, dit is het altaar“, legt ze uit. Een portier zegt: “Als u verder doorloopt, kunt u niet verder doorlopen, want dan hebt u een pasje nodig.“ Een jongedame stelt vast dat ze guest relations officer is, maar eigenlijk gewoon receptioniste. Pas daarna beginnen de Bloeiende Maagden hun eigen regels te stellen. “Dit is gewoon een voorstelling en u bent gewoon publiek“, bijvoorbeeld.

Ingrid Wender en Minou Bosua gelden al tien jaar als een cabaretduo, maar maken steeds vaker brutaal theater waarop het cabaretstempel minder past. Het afgelopen jaar werkten ze samen met andere theatermakers, waaruit nu opnieuw een duovoorstelling is voortgekomen. Ze staan in zwarte avondjurken en zingen de Broadway-klassieker Let's call the whole thing off tot er iets - ik verraad niet wat - gebeurt, waardoor alles in het honderd lijkt te lopen. En dan begint een rommelige reeks samenspraakjes over de rode draad van een voorstelling, de verwachtingen van het publiek en de vraag of er een vrije wil bestaat. Oeverloze kletspraat, waarop niet de zegen der zotheid rust. Oorspronkelijke gedachten of slimme kwinkslagen blijven achterwege. In plaats daarvan wordt er weer een liedje gezongen (Fly me to the moon) en vertoont één maagd zich poedelnaakt, als komisch knaleffect.

De beste tekst komt, vijf kwartier na het begin, weer van een man die zich heeft laten interviewen over regels en wetten. Hij zegt: “Het is bedacht door mensen. Alles is bedacht.“ Daar zou heel wat over te zeggen zijn, juist in een voorstelling die zich niet aan de regels wil houden. Maar de Bloeiende Maagden komen bij wijze van finale niet verder dan het aanheffen van Imagine van John Lennon, heel luid en heel lelijk.

Voorstelling: De Bloeiende Maagden gaan vreemd, Waan Zin Volume 2. Gezien: 19/4 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 2/6. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl
    • Henk van Gelder