Brokkenpiloot Ide moet vrezen voor Formule 1

Het nieuwe Formule 1-team Super Aguri denkt eraan om de Japanse debutant Yuji Ide te vervangen, nadat hij in de Grand Prix van afgelopen weekend in Imola alweer zijn reputatie van brokkenpiloot bevestigde. Deze keer was de Nederlandse Midland-rijder Christijan Albers het slachtoffer. Ide krijgt nog één kans, tijdens de Grote Prijs van Europa op de Nürburgring in Duitsland, de vijfde manche om het wereldkampioenschap.

De 31-jarige Ide kreeg zondagavond een waarschuwing van de organisatoren van de race in Imola. Helemaal in het begin van de wedstrijd reed hij onstuimig in de flank van de Midland van Christijan Albers, die vervolgens enkele keren over de kop ging in de grindbak. De Nederlandse coureur kwam er zonder kleerscheuren vanaf maar reageerde na afloop bijzonder ontstemd. “Je kon voorspellen dat dit ooit eens met Super Aguri zou gebeuren. Ze zijn te traag en willen alles goedmaken in de eerste bocht.“

Al voor de wedstrijd had Daniele Audetto, de teammanager van Super Guri, erkend dat Ide het knap lastig heeft om zich aan de Formule 1 aan te passen. Hij bevestigde ook dat in het contract van de Japanner staat dat hij bepaalde resultaten moet halen.

“We willen niet door het leven gaan als rondrijdende chicanes of gevaren creëren voor de andere rijders op het circuit. Daarom gaan we zeker bekijken of Ide wellicht vervangen wordt. Maar onze prioriteit is toch om goed te gaan racen, om betrouwbaar te worden en het team te ontwikkelen in de richting die we willen.“

Super Aguri is op dit moment het traagste team in 's-werelds snelste autosportdiscipline. Het team doet een beroep op motoren van Honda en de wagen is gebouwd rond het vier jaar oude chassis van Arrows. Een nieuwe auto moet later dit seizoen klaar zijn.

De iets meer ervaren Takuma Sato was in de eerste vier races beduidend sneller dan Ide, maar het team heeft nog steeds een grote achterstand op Midland, het op een na traagste team in de Formule 1, met naast Albers ook de Portugees Tiago Monteiro achter het stuur.

Als Ide na de volgende Grote Prijs de laan wordt uitgestuurd, is de kans groot dat hij door een andere Japanner wordt vervangen. Dat zou het jonge talent Hiroki Yoshimoto kunnen zijn, die momenteel furore maakt in de GP2-series.