Amsterdam op de bres voor emancipatie van homoseksuelen

Amsterdam. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft een brief gestuurd naar de besturen van een groot aantal Europese hoofdsteden waar de homo-emancipatie onder druk staat. Cohen roept in de brief, die hij samen schreef met vertrekkend voorzitter Anne Lize van der Stoel van het stadsdeel Centrum, op het homohuwelijk in te voeren waar dat nu nog niet is gebeurd. De brief is verstuurd naar de burgemeesters van Tallinn, Riga, Vilnius, Warschau, Praag, Wenen, Lissabon en Dublin. Ook de Europees commissaris Franco Frattini (Justitie, vrijheid en veiligheid) heeft de brief ontvangen. In Nederland is sinds vijf jaar het huwelijk ingesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het initiatief voor de brief komt niet van Cohen en Van der Stoel maar is de uitvoering van een motie van enkelestadsdeelraadsleden, waarin bezorgdheid wordt uitgesproken over de teruglopende tolerantie ten op zichte van homoseksuelen.