7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

L'Escalier

In de stadstuin van dit oude grachtenpand waan je je haast met vakantie. De klassiek Franse keuken - met hier en daar een speels uitstapje - presteert op hoog niveau. De amuses en desserts zijn ronduit spectaculair. Het zoekt-u-het-fijn-uitdiner, een verrassingsmenu, is absoluut de aanrader van dit restaurant. Ondanks de vestiging in Delft staan hier geen studententypes die tegen geringe vergoeding uw diner ruïneren in de bediening, maar kundige mensen die hun vak verstaan.

uitstekend Heerlijk gegeten, leuke zaak. Heeft schijnbaar ook een prijs gewonnen voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar dat geldt niet voor de drankjes: een glaasje witte martini voor 4,50 - echt drie slokjes - is jammer. Dit hoeft niet, wij zijn zelf ook horecamensen. Verder een topzaak! (11-04-2006 N.v.W te Schiedam)

uitstekend Michelin heeft l'Escalier vorig jaar als enige restaurant in Delft bekroond met een Bib Gourmand, welke staat voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dat is dan ook volkomen terecht. (01-04-2006 H. en A. Z. te Rijswijk)

Anneke Blok Vrouw van vroeger Amsterdam: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Aanvang: 20.00. Inl: 020-5255320 & www.theatercompagnie.nl De Theatercompagnie speelt het hedendaagse toneelstuk De vrouw van vroeger. Frank en Claudia gaan emigreren, ze wachten in hun reeds ontruimde appartement, in een vacuüm tussen verleden en toekomst. Dan staat Franks eerste liefde ineens voor de deur. Volgens de Duitse schrijver Schimmelpfennig (1967) sluiten liefde en rede elkaar uit. Daarom draagt iedere liefde tragiek en vernietiging in zich. Regie: Theu Boermans. Cast: Anneke Blok, Myranda Jongeling, Harry van Rijthoven.

2 toneel

Vrouw van vroeger

Amsterdam: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Aanvang: 20.00. Inl: 020-5255320 & www.theatercompagnie.nl

De Theatercompagnie speelt het hedendaagse toneelstuk De vrouw van vroeger. Frank en Claudia gaan emigreren, ze wachten in hun reeds ontruimde appartement, in een vacuüm tussen verleden en toekomst. Dan staat Franks eerste liefde ineens voor de deur. Volgens de Duitse schrijver Schimmelpfennig (1967) sluiten liefde en rede elkaar uit. Daarom draagt iedere liefde tragiek en vernietiging in zich. Regie: Theu Boermans. Cast: Anneke Blok, Myranda Jongeling, Harry van Rijthoven.

3 MUZIEKFILM

Walk the Line

Regie: James Mangold. Met: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon e.a.. In 19 bioscopen.

Portret van de Amerikaanse zanger Johnny Cash en zijn huwelijk met June Carter (Reese Witherspoon, Oscar voor beste actrice). We zien hem Junes liefde winnen en het respect van zijn vader terugwinnen, die hem de dood van zijn broertje verwijt. Regisseur Mangold is goed in het variëren van concerten, optredens en repetities. Cash met z'n gitaar in militaire dienst, op toer met Elvis Presley en June Carter. Het muzikantenbestaan wordt van zijn romantiek ontdaan.

4 hersenen

Reset your Brain!

Utrecht: City/Movies, Voorstraat 89. Aanvang: 19.00u. Inl/kaarten: www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Filmvertoning en debat in het kader van de reeks Reset your Brain! Vanavond is de film Pi (Darren Aronofsky 1998) en het thema “kennis'. In Pi gaat een geniale, door zware migraines geplaagde wiskundige met behulp van een zelfgebouwde computer op zoek naar een theorie van alles. Is kennis een intern proces van onze hersenen? Debat: dr. Pim Haselager, Radboud Universiteit; en dr. Bernike Pasveer, Universiteit Maastricht. Gespreksleider: drs Marjan Slob.

5 POP

Ray Davies (ex-Kinks)

Groningen: De Oosterpoort. Aanvang: 20.30. Inl/res: 050-3680368 & www.de-oosterpoort.nl

Na de Storyteller-tournee waarbij hij zijn hele Kinks-verleden ondersteboven haalde in woord en muziek, maakte Davies zijn eerste solo-cd Other People's Lives die nauwelijks onder doet voor de beste liedjes van The Kinks. Nog altijd vertaalt Davies zijn oer-Engelse levensgevoel in muzikale miniaturen over de hem omringende wereld, zodat hij live moeiteloos kan switchen tussen klassiekers als Waterloo Sunset naar recente songs.

6 MUZIEKTHEATER

Smekelingen

Haarlem: Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Aanvang: 20.30. Toegang: 15 euro. Inl/res: 023-5173910 & www.toneelschuur.nl

Paul Koeks Veenfabriek speelt Smekelingen van Euripides, een oud-Griekse tragedie waarin de koning van Thebe weigert zeven gesneuvelde soldaten van de vijand te begraven. Hun moeders, de smekelingen, roepen de hulp in van de Atheense koning. Maar die vindt morele verontwaardiging geen goede basis voor militaire interventie. Hij moet er politiek wel wijzer van worden. Regisseurs Paul Koek en Michael Marmarinos leiden een cast van Griekse en Nederlandse acteurs en musici.

7 HET CHRISTENDOM

Was Jezus Ceasar?

Amsterdam: Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587. Aanvang: 19.00. Lezing: Marcel Verhoeven van Kunststad. Toegang: 5,00. Inl/kaarten: 020-5230801 & www.oba.nl

Over het onderzoek van de Italiaans-Duitse filosoof en linguïst Francesco Carotta, die in zijn boek War Jesus Caesar? : 2000 Jahre Anbetung einer Kopie? (1999) betoogde dat Jezus Christus eigenlijk niemand anders is dan Julius Caesar. Caesar werd na zijn dood vergoddelijkt tot Divus Julius en volgens Carotta is Jezus de historisch overgeleverde vorm van deze rijksgod.

Oude Delft 125, Delft Telefoon (015) 212 46 21 keuken open 18.00-22.00, zo gesloten, Frans, gem. prijs 3-gangen à la carte: 52,50 euro zakelijk