7 redenen om thuis te blijven

1 spel

Acquire

Avalon Hill, bieden via Ebay

Het spel Acquire is onverwacht leuk. Pak voor het eerst de spelregels, en je denkt “zijn ze gek geworden?'. Moeilijke aandelendeals, handel in bedrijven, fusies. Maar dan, ga het spelen en voor je ogen ontvouwt zich een langzame verovering van het speelbord door zeven verschillende hotelketens (tenminste in de oudere versies, in nieuwere uitgaven zijn het gewoon “bedrijven'). De kracht van het spel is dat je van álle ketens aandelen kunt kopen. Je vecht niet voor je eigen stekkie, maar je gokt als een echte strateeg op het verloop van de markt. Als ketens elkaar raken gaan ze fuseren, en dan worden de aandelen van de kleinste keten afgekocht. Die van de grote worden meer waard. Wie aan het einde het meeste geld heeft, heeft gewonnen. Het is ook zo onverwacht leuk, omdat zo weinig mensen het spel nog doen - al is het nog wel te koop bij sommige gespecialiseerde spellenwinkels of tweedehands op internet (met name via Ebay). In de jaren zeventig gold het zelfs als een van de grote klassieke spellen, in de categorie van Risk en Monopolie. Acquire heeft het niet gehaald. Vreemd en jammer. (HS)

In Acquire vecht je niet voor je eigen stekkie, maar je gokt als strateeg op het verloop van de markt. Foto NRC Acquire Avalon Hill, bieden via Ebay Het spel Acquire is onverwacht leuk. Pak voor het eerst de spelregels, en je denkt “zijn ze gek geworden?'. Moeilijke aandelendeals, handel in bedrijven, fusies. Maar dan, ga het spelen en voor je ogen ontvouwt zich een langzame verovering van het speelbord door zeven verschillende hotelketens (tenminste in de oudere versies, in nieuwere uitgaven zijn het gewoon “bedrijven'). De kracht van het spel is dat je van álle ketens aandelen kunt kopen. Je vecht niet voor je eigen stekkie, maar je gokt als een echte strateeg op het verloop van de markt. Als ketens elkaar raken gaan ze fuseren, en dan worden de aandelen van de kleinste keten afgekocht. Die van de grote worden meer waard. Wie aan het einde het meeste geld heeft, heeft gewonnen. Het is ook zo onverwacht leuk, omdat zo weinig mensen het spel nog doen - al is het nog wel te koop bij sommige gespecialiseerde spellenwinkels of tweedehands op internet (met name via Ebay). In de jaren zeventig gold het zelfs als een van de grote klassieke spellen, in de categorie van Risk en Monopolie. Acquire heeft het niet gehaald. Vreemd en jammer. (HS)

2 vissen

Klootwijk aan Zee

Ned.3, 21.25-22.00u.

In dit nieuwe consumentenprogramma vaart culinair journalist Wouter Klootwijk (bekend van Keuringsdienst van Waarde) met een kotter langs Nederlandse vissershavens. Hij gaat op zoek naar vis en verhalen. Het moet een “dromerig' programma worden, met goed nieuws. Want niet met alle vissen gaat het slecht. Kapitein Klootwijk houdt ook een weblog bij op www.klootwijkaanzee.nl. Er is nog hoop, en haring.

3 film

Charlie's Angels

McGinty (VS, 2000) SBS6, 20.30-22.30u.

Bioscoopversie van de tv-serie uit de jaren zeventig die door de producent werd omschreven als niet veel meer dan een excuus om ,,drie knappe vrouwen in steeds weer nieuwe sexy outfits“ te hullen. Drew Barrymore, Cameron Diaz en Lucy Liu spelen de vrouwelijke privé-detectives in een film die geen remake is, geen camp en geen pastiche maar wel een onweerstaanbare portie loltrapperij.

4 gieren

Joling & Gordon over de vloer

Talpa, 20.30-21.30u.

Gordon gaat weg bij Talpa, maar het grote succesprogramma waarin hij samen met Gerard Joling elke week ergens anders over de vloer gaat, maakt hij nog wel af. De verwende, vreselijke maar o zo vermakelijke “Geer en Goor' komen in varkensfokkerijen, parenclubs en seniorenboten. Vanavond zijn ze te gast bij palingvissers. Dat levert vast weer voldoende stof op voor een paar vunzige grapjes. En dan is het weer gieren.

5 site-seeing

Sla je baas

www.wackyourboss.com

Wie fantaseert er niet over? Je baas na onredelijke targets het raam uitgooien, of je kabine uitrammen? Het kan nu allemaal. Op wack-yourboss hebben ze het begrepen. Een verschrikkelijk saaie, zelfverheerlijkende persoonlijke “motivator' komt je uitleggen wat er allemaal mis met je is. Op een The Office-achtig toontje worden de regels van het spel uitgelegd. Wat kan dat getekende baasje herkenbaar zeuren. Je kijkt om je heen en je ziet een door de Arbodienst afgekeurde stoel, een nietmachine, een monitor, een keyboard. Er zijn veel objecten om deze kerel terecht te wijzen. Je krijgt lol in het zoeken. Op hoeveel manieren kun je wraak nemen op zijn onkundigheid? Zoek ze allemaal en ga opgelucht weer aan het werk. Je kan ook koffiemokken bestellen, zodat je je baas symbolisch kan laten weten dat er iets niet deugt aan zijn leidinggeven. Het is niet aardig, maar het werkt wel. (RD)

6 ding

Antworks

www.gadgethouse.nl, 24,95 euro

Het kijken van een documentaire over insecten veroorzaakt wel eens jeuk, maar is ook interessant. Nog leuker is het om die kleine kriebelbeestjes eens echt van dichtbij te bekijken. Kinderen stoppen vaak pissebedden in een jampotje met gaatjes in het deksel, maar er is nu ook een high-tech methode. Dit ding is gebaseerd op NASA-technologie voor onderzoek naar gewichtloosheid in de ruimte en bevat een speciale leefomgeving voor mieren. Jawel, mieren in space. Het is een zelfvoorzienende container met doorzichtige gel erin, waarin de mieren hun nestje kunnen bouwen en waarvan ze kunnen eten. Je moet ze nog wel even zelf vangen. Daarvoor krijg je speciaal “mieren-vang-gereedschap' meegeleverd. Pas op, want sommige mieren steken. Nog een handig weetje: mieren worden tussen de 60 en 120 dagen oud, maar je weet natuurlijk nooit hoe oud de beestjes die je vangt zijn. (JL)

7 Koken

Soep om te delen

Kookboek te koop via www.legerdesheils.nl, 22,50 euro (incl. BTW)

Het Leger des Heils vond in soep het unieke bindmiddel. Niets is namelijk zo verwarmend als soep. Zo is het kookboek Soep om te delen ontstaan. Een idealistisch kookboek dus. 50|50, het merk van het Leger des Heils, staat voor “samen leven, samen delen, zorgen voor de ander'. En wat kun je nou beter samen delen dan soep? De leden van Les Patrons Cuisiniers (een samenwerkingsverband van kwaliteitsrestaurants in Nederland) hebben op verzoek een vijftigtal soepen bedacht met het thema “samen'. De soepen zijn verdeeld over vier hoofdstukken: groente, vis, vlees en dessert. Negentien chef-koks werkten belangeloos mee aan het kookboek, net als twintig fotografen van de Photographers Association of the Netherlands, die de recepten en de koks in beeld hebben gebracht. Het voorwoord is geschreven door Youp van 't Hek. (ML)

Met bijdragen van Remy Doeswijk, Janna Laeven, Marleen Luijt en Hendrik Spiering