Zelfportret van Nederland op dia-avondje Dood Paard

Toneelgezelschap Dood Paard biedt met Zelfportret dat kan geen toeval zijn de toeschouwer een ouderwetse diashow, op sfeer gebracht met blikje bier, wijn en toastje brie, en geklungel met de projector. Aanvankelijk straalt alles gezelligheid uit. De acteurs bieden vanuit kuipstoeltjescommentaar. Jeugdherinneringen, natuurlijk. Jaren zeventig en tachtig, de tijd die snel voorbijgaat. De spelers zijn kinderen met konijn of nieuwe wanten, en opeens zijn zijzelf vader of moeder.

Foto Sanne Peper Theater Zelfportret dat kan geen toeval zijn door Dood Paard. T/m 28 april Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 10/6. www.doodpaard.nl ****
Foto Sanne Peper Theater Zelfportret dat kan geen toeval zijn door Dood Paard. T/m 28 april Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 10/6. www.doodpaard.nl **** Peper, Sanne

In dit los geregisseerde spel ontstaat geleidelijk drama. Actrice Manja Topper krijgt het zwaar als blijkt dat de wereld vol raadsels zit: buitenaards leven, een halfzusje van vier gemaakt door een 'oude' vader in de tweede leg, de neerbuigend-krankzinnige vragen die minister Rita Verdonk c.s. laat stellen in de inburgeringscursus.

De leden van Dood Paard kijken gevoelvol terug op de idealen van de jaren zeventig. Tussen Manja Topper en Kuno Bakker ontspint zich een strijd over waarheid en idealen. Bakker verbeeldt in deze scène perfect dat tolerantie een begrip is dat je in een handomdraai, toastjes knabbelend aan de borreltafel, kunt omkeren in rassenhaat. In aalgladde zinswendingen toont hij dat onverdraagzaamheid haar wortels vindt in het verlangen om iemand zijn oorspronkelijke mening te ontnemen.

Zelfportret is vooral een portret van Nederland geïntegreerd in een groeiend, abstract Europa. Deze generatie, opgegroeid in de jaren zeventig, kan nog buigen op familiebanden. De generatie die hierop volgt, kan dat niet meer. Kinderen groeien op als enig kind. Vaders van zestig zijn 'gemiddeld gesproken dood' als hun kind tien is. Met deze treffende details maakt Dood Paard goed duidelijk dat we in een ongrijpbare wereld leven: zestien miljoen mensen zonder identiteit. Zelfs een genoeglijk avondje dia's ontspoort in bittere tijdingen.

Kester Freriks

Theater

Zelfportret dat kan geen toeval zijn door Dood Paard.

T/m 28 april Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 10/6. www.doodpaard.nl ****

    • Kester Freriks