Yvonne van Vlerken is een dieseltje

Van fitnessinstructrice tot Europa's beste duatlete. Op de catwalk had Yvonne van Vlerken niets te zoeken

Yvonne van Vlerken (27) werd gisteren in Horst aan de Maas Europees kampioen duatlon. De atlete uit Krimpen aan de Lek legde de vijftien kilometer lopen, 60 kilometer fietsen en 7,5 kilometer hardlopen af in 3.08,46.

Hoe ben je begonnen met duatlon?

Yvonne van Vlerken: 'Als fitness- en aerobicsinstructrice deed ik vijf jaar terug mee aan het tv-programma Fitness Challenge. Het ging om sport, maar ook om uiterlijk. Nou ben ik niet lelijk, maar ook weer geen tut met make-up en hakjes. In de finale op Malta won ik alle sportonderdelen, maar op de catwalk kreeg ik altijd nul punten. Mede op advies van mijn trainer ben ik nadien overgestapt op de triatlon.'

Hoe komt het dat je vooral duatlons wint?

'Eigenlijk train ik voor de triatlon. Veel mensen denken dat ik alleen duatleet ben, omdat ik vooral bij run-bike-runs succesvol ben. Zwemmen is nu eenmaal mijn zwakste onderdeel. Bij mijn debuut op de wereldkampioenschappen triatlon in Denemarken werd ik vierde. Ik kwam als negentiende uit het water, dus met het fietsen en hardlopen heb ik toen veel goedgemaakt. Met duatlon ging het eigenlijk vanaf het begin goed. Ik ben vier keer Nederlands kampioen geworden en op de Europese kampioenschappen werd ik achtereenvolgens zevende, vierde, tweede en nu dus eerste. Mooi rijtje, toch? Gisteren heb ik bovendien mijn grote Duitse rivale Ulrike Schwalbe verslagen. Zij is een heel sterk voormalig Oostblokmeisje, maar gisteren moest ze bij het fietsen opgeven.'

Wat zijn je doelen voor dit jaar?

'In augustus worden de Europese kampioenschappen triatlon in Almere gehouden. Voor eigen publiek wil ik natuurlijk iets laten zien. In 2004 ben ik tweede geworden op de wereldkampioenschappen duatlon, dus dat kan ook verbeterd worden. De WK zijn dit jaar in mei in Denemarken. Het zou wel heel gaaf zijn als ik daar win. De Olympische Spelen zijn helaas niks voor mij, want daar wordt uitgerekend de korte triatlon gehouden. En ik ben een dieseltje; ik kom pas op gang als de korte triatlon net is begonnen.'