Welkom in Moskou, Daniël Fréret

  Th.V. stuurde me dit bericht: ‘De leider van het Franstalig Belgische Front National, Daniël Féret, overweegt politiek asiel aan te vragen in Rusland. De extreemrechtse Féret heeft dat donderdag laten weten in een reactie op zijn veroordeling, eerder in de week, voor het aanzetten tot rassenhaat tijdens verkiezingscampagnes. In verband daarmee verloor hij voor

 

feret06.jpgTh.V. stuurde me dit bericht:

‘De leider van het Franstalig Belgische Front National, Daniël Féret, overweegt politiek asiel aan te vragen in Rusland. De extreemrechtse Féret heeft dat donderdag laten weten in een reactie op zijn veroordeling, eerder in de week, voor het aanzetten tot rassenhaat tijdens verkiezingscampagnes.

In verband daarmee verloor hij voor tien jaar het recht om verkozen te worden. Ook dient hij voor straf 250 uur mee te werken bij de opvang van migranten. Voorts moet Féret, die voorzitter is van het door interne twisten verscheurde Front National, zijn zetel als lid van het Brussels regionaal parlement opgeven. Maandag reist hij naar Rusland voor een congres van ‘patriottistische’ partijen. Hij zal de Russische extreemrechtse leider Zjirinovski dan vragen wat de voorwaarden zijn voor asiel in Rusland.’
Ik vermoed dat meneer Féret een denkfoutje maakt. Hij leest over Russische skinheads die ongestoord zigeuners neerknallen, antifascisten doodsteken, synagoges slopen, negenjarige Tadzjiekse meisjes vermoorden. Dat de Russische politie intussen zijn tenen staat te tellen of zegt: boys will be boys. Féret denkt: dáár wil ik wonen!
Denkfoutje. Dat racistisch geweld in het nieuws is, is mede het gevolg van een mediacampagne van staatswege TEGEN skinheads. En wat kan daarop in Rusland volgen, zo leert de geschiedenis? Zuiveringen, showprocessen, de goelag en een nekschot.
Dus welkom in Moskou, Daniël Féret. Blijf nog even.
    • Coen van Zwol