Vriendendienst inspireert HGC

Ondanks een zege tegen Den Bosch is HGC nog steeds niet uit de degradatiezorgen.

Bovendien moet het team op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.

Voormalig international Bram Lomans maakte gisteren zijn rentree bij HGC. Foto Rien Zilvold wassenaar hgc- den bosch bram lomans foto rien zilvold Zilvold, Rien

Om het plezier bij de sponsors te verhogen, organiseert hockeyclub HGC sinds kort de Tophockey Experience, een bijeenkomst waar een prominent lid uit het Nederlandse hockey de wedstrijd van die middag bespreekt. Gisteren was het de beurt aan Marc Delissen, sinds 1983 onlosmakelijk verbonden aan de club uit Wassenaar. Toen hij aan zo'n veertig geldschieters de opstelling op een wit bord presenteerde, werd hij er fijntjes op gewezen dat hij slechts tien namen had genoteerd. Delissen met een grijns: 'Verrassing! Bram Lomans is terug.'

Dat onverwachte nieuws verbaasde ook de spelers van opponent Den Bosch. Tijdens de warming-up gingen de blikken regelmatig naar de andere speelhelft. Alsof ze twijfelden aan de echtheid van Bram Lomans. Het was hem echt. Dat lange lichaam, die gekromde benen en zijn specialiteit: de strafcorner. Lomans (31), dit seizoen actief in het tweede team, oefende tijdens de warming-up met wisselend succes op zijn handelsmerk. In de wedstrijd bleek de strafcorner van HGC, die dit seizoen moeizaam loopt, een wapen. Niet Lomans, maar Joost van den Berg was er met twee benutte strafcorners en een veldgoal verantwoordelijk voor dat HGC thuis won van Den Bosch (3-2). Omdat concurrent Pinoké won bij Eindhoven (1-2) blijft het gat met die club drie punten.

Het was niet toevallig dat Delissen met de primeur kwam. Mister HGC had de voorbije weken veelvuldig contact met de oud-international. 'Ik heb gezegd dat de club hem nu nodig heeft. Van dwang was geen sprake, want Bram is een echte HGC'er.' De speler in kwestie had wel bedenktijd nodig. Na afloop, toen hij met vrouw en kind over het speelveld huppelde, verklaarde hij dat zijn 'leven na het hockey niet bepaald rustig is. Het is druk op m'n werk, ik ben pas verhuisd en bovendien tennis ik in competitieverband. Dat moest ik nu helaas afzeggen'.

Lomans kwam gehavend uit de strijd. Met twee bebloede knieën omarmde hij zijn zoontje Maxwell. Lachend: 'Ik ben niet zo snel meer, dus dan moet je wel eens aan de noodrem trekken.' Desalniettemin was het hem allemaal meegevallen. Lomans bleef de volle zeventig minuten in het veld en dirigeerde HGC naar de overwinning. 'Ik merkte dat spelers profiteerden van mijn aanwezigheid. Ik breng kennelijk toch wat rust in de ploeg.'

HGC kent net als de vorige twee seizoenen degradatiezorgen. Op de laatste speeldag speelt HGC een uitwedstrijd bij concurrent Pinoké, en dat is geen geruststellende gedachte bij de landskampioen van 1996. Delissen vindt dat HGC zich de laatste jaren 'heeft uitgehold', door teveel te teren op de oude vertrouwde krachten. Toen die spelers wegvielen, bleef er een jong en onervaren team over dat geen balans heeft.

Doelman Guus Vogels wenste de ontstane euforie rond Lomans daarom graag te temperen. Met een biertje in z'n hand, kijkend in de richting van Lomans: 'Allemaal wel leuk voor Bram, maar het is natuurlijk ook erg. Het is erg dat we als club een beroep op hem moeten doen met als doel ons te handhaven.' De sluitpost van het nationale team gaf in een eerder stadium aan geen trek te hebben in eenzelfde seizoen bij HGC. 'Er moet iets veranderen. Dit team ontbeert daadkracht en leiders. Er dient kwaliteit en ervaring bij te komen, anders dreigt volgend seizoen een kopie van de voorgaande te worden. En ik trek het niet meer om telkens leiding te moeten geven aan nieuwe, jonge spelers.'

Lomans denkt eveneens dat een kwaliteitsinjectie noodzakelijk is. 'We missen de kwaliteit en ervaring. Er is veel talent, maar dat moet je op een rustige manier brengen. Nu moeten ze er gelijk staan, dat is niet goed.' De terugkeer moeten we in zijn ogen zien als een vriendendienst, een langer verblijf in de hoofdmacht is voor hem niet aan de orde. 'Ik doe het voor de club. Zodra we veilig zijn, doe ik weer een stapje terug', zei de oud-international.

De vraag is of het bijna honderdjarige HGC de financiële middelen heeft om volwaardige hoofdklassespelers aan zich te binden. Voorzitter Folkert Sneep is naarstig op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, nu Exact er na zeven jaar mee stopt. 'Er is een aantal partijen waarmee we in gesprek zijn', liet hij weten. De zorg om een financier werd gisteren even verdrongen door de mooie overwinning op Den Bosch, dat deelname aan de play-offs nu kan vergeten.

    • Jan Cees Butter