Vegetarisch roerbakgerecht

Voor 2 personen:150-175 gram basmati- of pandanrijstzout175 gram stukjes Quorn1 theelepel kerriepoeder1 blikje tomatenpuree (70 gram)2 eetlepels ketjap manis1 eetlepel gembersiroop1 ui, 1 teen knoflookhalve rode paprika200 gram peultjes1 kleine mango (of mango uit blik)2 bosuitjes2 eetlepels olie

De vraag naar vegetarische producten groeit gestaag. Een deel van de betreffende markt wordt gedreven door het merkwaardige idee dat het vegetarische product er als vlees moet uitzien. Er zijn gelukkig al heel wat vegetarische producten te koop die het niet hoeven te hebben van die kopieerdrift en waarmee gerechten zijn te maken met een eigen identiteit. Gezonde en smakelijke gerechten die ook niet-vegetariërs zullen aanspreken.

Eén van die producten is quorn, een merknaam, maar inmiddels zo ingeburgerd dat we het met een kleine letter schrijven. Het betreft een concentraat van gegiste schimmeleiwitten. Laat u niet op het verkeerde been zetten door het woord 'schimmel': zonder schimmels geen yoghurt, kazen, paddenstoelen enzovoort.

Kook de rijst in kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing. Strooi de kerrie over de stukjes quorn. Roer een marinade van de tomatenpuree, sojasaus (ketjap), gembersiroop en 1 deciliter water. Schep de blokjes quorn door de marinade en laat ze dan 5 minuten met rust. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika in stukjes en haal de peultjes af. Schil de mango, haal het vruchtvlees langs de pit los en snijd het in repen. Snijd de bosuitjes in stukken van 4 centimeter lang.

Verhit de olie in een wok of koekenpan en fruit hierin 2 minuten de snippers ui en knoflook. Doe er de stukjes paprika en bosui en de peultjes bij en bak die al omscheppend in 3 minuten beetgaar. Meng de quorn plus marinade door de ingrediënten in de wok of pan. Eerst 3 minuten verwarmen, dan de mango erbij en eventueel een scheutje water en nog eens 2 minuten verwarmen. Proef of er nog zout bij moet. Serveren met de rijst.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: gemarineerde tonijnfilet.

    • Annelène van Eijndhoven