Van Gaal kan niet tegen zijn verlies

Eén bal op het doel van AZ was voor Groningen gisteren al genoeg.

AZ beëindigt het seizoen weer zonder een prijs.

Een goede verliezer is Louis van Gaal nooit geweest. Een half uur nadat zijn ploeg AZ door FC Groningen was uitgeschakeld in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League, wees de trainer op gênante wijze zijn collega Ron Jans terecht. De oefenmeester van FC Groningen had durven constateren dat zijn formatie het succes op basis van de twee wedstrijden verdiende. Dat was tegen het zere been van Van Gaal. 'Als de enige bal die op het doel gericht is er zo in valt, moet je als trainer heel dankbaar zijn en je mond houden', verwees de AZ-trainer naar het cruciale doelpunt van Groningen-speler Danny Buijs. Door diens kopbal plaatste FC Groningen zich verrassend voor de finale van de play-offs tegen Ajax.

Door treffers van Danny Koevermans en Shota Arveladze won AZ gisteren wel met 2-1, maar de zege was door de 3-1 nederlaag van vorige week niets waard. Al met al niet terecht, meende Van Gaal. De oud-bondscoach had zo zijn eigen kijk op de twee ontmoetingen. AZ had in de ogen van Van Gaal vorige week een matige eerste helft gespeeld, maar was na rust heer en meester geweest. Dat FC Groningen met 3-1 won kwam door gelukkige doelpunten, stelde Van Gaal. Tijdens de return gistermiddag in Alkmaar deden de spelers van AZ eigenlijk precies wat de coach van hen verlangde. 'We hebben dominant gespeeld, we toonden agressie én we waren voetballend de betere ploeg. Voor rust hebben we drie tot vier open kansen gehad. Dat FC Groningen verder gaat is zeker niet terecht.' Degene die meenden dat FC Groningen wel degelijk loon naar werken kreeg, maakten zich in de ogen van Van Gaal schuldig aan 'scorebordjournalistiek'.

Hoe vervelend het voor Van Gaal en zijn voorganger Co Adriaanse - de uitvinder van de term scorebordjournalistiek - ook mag zijn, maar het maken van doelpunten is een essentieel onderdeel in het voetbal. Voor het hebben van het meeste balbezit, het spelen van aanvallend voetbal en het afdwingen van kansen kan een ploeg slechts waardering oogsten. Op basis daarvan worden in de eredivisie de plaatsen in het Europees voetbal echter niet verdeeld. En voor AZ is het spijtig dat de verdienstelijke tweede plaats op de ranglijst nu ook niets meer oplevert dan UEFA-Cupvoetbal. Net als de voorgaande seizoenen behaalde AZ geen enkele prijs.

Desondanks sprak Van Gaal 'van een fantastisch seizoen waarin records gebroken zijn'. 'We hebben complimenten gekregen voor het mooie en dominante spel. We zitten alleen zonder een prijs.' Van Gaal noemde de uitschakeling tegen Groningen 'een replica van de ontmoetingen met Betis Sevilla' in het UEFA-Cuptoernooi. 'Ook toen waren we de betere ploeg, maar verloren we.' Toch had Van Gaal na de uitschakeling nog een moment kunnen genieten in de kleedkamer. 'De emotie die los komt bij de spelers na een verlies is mooi.'

Spits Shota Arveladze verwoordde zijn gevoelens tegenover Van Gaal in twee woorden: 'weer korter'. Volgens de coach wilde de 33-jarige Georgische spits zeggen dat hij steeds minder tijd heeft om met AZ nog iets te winnen. Voor Barry van Galen en Michael Buskermolen is het al te laat. Het tweetal neemt op 12 mei tijdens het laatste duel in de Alkmaarderhout afscheid. Van Gaal hoopt volgend seizoen in het nieuwe stadion een prijs winnen. Hij weet ook wel wat er anders moet: 'Het gaat om mentale hardheid. Iedereen moet hetzelfde kunstje kunnen doen. Maar ik weet ook wel dat dit een utopie is.'

    • Koen Greven