'Toenemend moreel verval bij sportclubs'

Sportclubs verloederen in toenemende mate en het wordt tijd daar tegenop te treden. Dat vindt Roel Bekker, de hoogste sportambtenaar van Nederland.

Bekker sprak zaterdag zijn ongerustheid uit over het morele verval bij sportverenigingen tijdens het derde congres voor sportbestuurders in Rotterdam. 'Op termijn is verloedering een groot gevaar voor de sport, heel wat erger dan bijvoorbeeld doping. Nu al is te zien dat men zich van bepaalde sporten of verenigingen afwendt, omdat je met goed fatsoen je kinderen er niet meer heen kunt sturen.'

Bekker, die sprak in zijn hoedanigheid als secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemde als voorbeelden de toename van molestatie van scheidsrechters, onsportief gedrag op en rond het veld, hysterisch scheldende pubers als er geen patat in de kantine wordt verkocht of clubsponsors die al rokend en drinkend de regels negeren, 'nog een bacootje bestellen en aan het eind van de middag met te veel drank in hun Mercedes het sportterrein verlaten'.

Hij zei verder: 'En 's avonds ontaardt een feest in het clubhuis vaak in een zuipfestijn, met overgevende meisjes, laveloze jongens en een stevige vechtpartij tot afsluiting. Ook dát is sportend Nederland, en niet alleen bij het voetbal.'

Het wordt tijd voor maatregelen, vindt Bekker: 'Bij te veel sportverenigingen heerst de moet-toch-kunnen-mentaliteit. 'Maak je niet druk, je doet er toch niks aan', dat soort reacties. Of is men bevreesd dat harde maatregelen de financiële positie van de clubs onderuit zullen halen? Bang dat een strak beleid ook het kader zelf onmogelijk maakt te genieten van de rekkelijke praktijken in een club, van het goedkope biertje of het uit de hand lopend feestje?'

Bekker meent dat naast de clubs ook gemeenten en sportbonden een taak hebben om een einde aan het wangedrag te maken. Hij vindt dat bonden niet moeten schromen clubs die de sport in diskrediet brengen te royeren. Bekker vertelde dat het ministerie binnenkort gaat onderzoeken hoe groot de problemen bij de sportclub werkelijk zijn.

In een reactie zei Erica Tersptra, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, dat de secretaris-generaal de helft van het verhaal vertelt en daarmee voor een deel een karikatuur van de sportwereld maakt. 'Hij doet 4,9 miljoen recreatiesporters en 1,2 vrijwilligers ernstig tekort', aldus Terpstra. 'Ik ontken de misstanden niet, maar Bekker moet ook weten dat NOC*NSF acties op touw zet om verloedering tegen te gaan.'

    • Henk Stouwdam