Toch warmer

Na een weekeinde dat wat het weer betreft vooral op zaterdag op een deceptie is uitgelopen, ziet het weer er morgen toch beter uit. De temperaturen zullen stijgen tot een graad of twintig en vooral in de ochtend breekt de zon door.

Veroorzaker van het sterk tegenvallende weer het afgelopen weekeinde was een frontale zone, die dagenlang boven de Noordzee had gelegen. De lucht eronder was een stuk vochtiger geworden dan uit modelberekeningen bleek en omdat op zee veel minder waarnemingen worden gedaan dan op het land, werd dit beeld in de berekeningen onvoldoende bijgesteld. Gevolg was dat zaterdag de zon niet scheen, zoals wel verwacht. Omdat een noordwestelijke wind tegelijkertijd lucht van de koude Noordzee aanvoerde, bleven de temperaturen uitermate laag. In een deel van het land werd niet eens de grens van 10 graden gehaald.

Vanavond en de komende nacht lijkt het vanuit het zuiden relatief helder te worden. Bij een temperatuur die tot waarden tussen 6 en 9 graden daalt, kan hier en daar een mistbank ontstaan. Morgen begint de dag met behoorlijk wat zon, in de middag neemt opnieuw de bewolking toe. In het oosten en zuidoosten kunnen in de middag enkele buien ontstaan, mogelijk met onweer. In het westen valt laat in de middag en avond wat regen. Het wordt van 16 graden in het noorden tot 21 graden in het zuiden. Na morgen worden de temperaturen opnieuw geleidelijk lager.