Toch ovatie voor falend Feyenoord

Feyenoord rest slechts een plaats in UEFA-Cuptoernooi.

Dirk Kuijt barst na afloop van de verloren wedstrijd tegen Ajax in tranen uit.

Een aangeslagen Dirk Kuijt neemt afscheid van het Legioen in De Kuip. Foto WFA WFA10:FEYENOORD - AJAX:ROTTERDAM;23APR2006- Foto: Dirk Kuyt verlaat zwaar aangeslagen het veld. Feyenoord was kansloos tegen Ajax en ging met 2-4 onderuit. WFA/mc/str. Jurgen Mols WFA
Een aangeslagen Dirk Kuijt neemt afscheid van het Legioen in De Kuip. Foto WFA WFA10:FEYENOORD - AJAX:ROTTERDAM;23APR2006- Foto: Dirk Kuyt verlaat zwaar aangeslagen het veld. Feyenoord was kansloos tegen Ajax en ging met 2-4 onderuit. WFA/mc/str. Jurgen Mols WFA WFA

Een deel van het publiek was al tijdens de wedstrijd ontgoocheld huiswaarts gekeerd. De rest van het aanwezige Legioen nam na afloop van het beschamende optreden voor dit seizoen afscheid van Feyenoord met een staande ovatie. Velen zongen ook nog uit volle borst You'll never walk alone. Hoewel het team van Erwin Koeman in totaal zeven treffers incasseerde tegen Ajax, er zelf slechts twee maakte en dus kansloos werd uitgeschakeld in de play-offs. Feyenoord deed zijn bijnaam als 'de club voor masochisten' weer eer aan. Ajax zou na zo'n demasqué door zijn aanhang zijn weggehoond met een oorverdovend fluitsignaal.

De even ontroerende als aandoenlijke taferelen bezorgden Dirk Kuijt, de held van De Kuip die de pijn enigszins verzachtte met twee tegentreffers, tranen in de ogen. De spits zal wellicht in zijn achterhoofd hebben gehad dat dit voor hem persoonlijk misschien een triest afscheid betekende. Kuijt vraagt zich af of hij zijn loopbaan bij Feyenoord moet voortzetten.

Uiteindelijk staan hij en Feyenoord voor de derde keer in drie jaar met vrijwel lege handen. Deelname aan het UEFA-Cuptoernooi is slechts een troostprijs.

De eindbalans is voor Feyenoord dit seizoen dan ook niet positief. De ploeg miste de groepsfase van de UEFA Cup en werd al voor de winterstop uitgeschakeld voor de nationale beker. Te vaak was de ploeg afhankelijk van de vorm van het tandem Salomon Kalou en Dirk Kuijt.

In defensief opzicht bleef Feyenoord ook na de komst van Ron Vlaar (ex-AZ) kwetsbaar. Wat opviel waren de slechte resultaten tegen de wat zwakkere clubs. Ontluisterend konden de nederlagen tegen ADO Den Haag worden genoemd. En de remises tegen NAC en RBC. Feyenoord had vaak moeite om het spel te maken.

Het ging trainer Erwin Koeman te ver om het seizoen van Feyenoord als mislukt te beschouwen. 'We hebben zeker driekwart jaar wél goed gepresteerd. Het is pijnlijk dat we nu in vier dagen twee keer van Ajax hebben verloren. Ik kijk daar als trainer doorheen. Ik ga nu niet doemdenken.'

Na één seizoen werkzaam te zijn geweest in De Kuip weet Koeman in grote lijnen wel wat eraan schort bij Feyenoord. Hij vindt dat zijn werkgever op zoek moet naar spelers die qua karakter bij de club passen. Voetballers, ongetwijfeld, van het type Kuijt. Jongens van stavast. Het moet in dit opzicht dan ook geen verbazing wekken als Feyenoord deze zomer opnieuw een poging zal doen Salomon Kalou voor veel geld van de hand te doen. Maar wanneer ook Kuijt besluit te vertrekken kan Feyenoord in feite weer een nieuwe aanvalslinie opbouwen.

Koeman heeft zich nog niet neergelegd bij het vertrek van Kuijt. Hij beseft echter dat de spits, die in de competitie 22 keer scoorde en dus ook in de play-offs nog twee keer doel trof, zijn eisen zal stellen over de kwaliteit van de selectie van volgend seizoen. Koeman: 'We zullen er alles aan doen hem te behouden voor Feyenoord. Als wij ons kunnen versterken zal Dirk graag willen blijven. We hebben stabiele spelers nodig. Stapje voor stapje moeten we werken aan een sterker elftal. Ondanks de aanwezigheid van veel bedrijven in Rotterdam kan er financieel minder bij Feyenoord dan bij andere topclubs. Terwijl Feyenoord één keer in de drie jaar kampioen van Nederland zou moeten worden.'

De realiteit is echter dat de club die door zijn uitstraling door heel Nederland aanhangers heeft, de laatste 35 jaar slechts vijf landstitels veroverde. Ook dit jaar blijft de Coolsingel, waar elke prijs altijd triomfantelijk wordt gevierd, dus leeg.

Een nachtelijk beraad op donderdagavond in De Kuip na het debacle in Amsterdam sorteerde gisteren geen effect. De speler die naar verluidt de zwarte Piet van een aantal collega's had gekregen, Salomon Kalou, stond gewoon in de basisopstelling. Nu niet als linksbuiten maar op de positie van rechtsbuiten, de plek van de geschorste Romeo Castelen. Koeman maakte niet veel woorden vuil over het 'tribunaal'. 'Ik vind het normaal dat spelers een keer met elkaar praten. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Alleen hoort dit niet uit te lekken.'

Aartsrivaal Ajax wreef nog wat extra zout in de wonden. Sebastián Pardo had voor Feyenoord, dat goed begon, de score kunnen openen. Maar de Chileen schoot van dichtbij naast. In de 34ste minuut profiteerde Mauro Rosales, die later geblesseerd uitviel, van een fout van Pascal Bosschaart (0-1). Nog voor rust maakte Huntelaar koelbloedig 0-2.

En ook in de tweede helft profiteerde Ajax van de ruimte die er ontstond omdat Feyenoord risico's moest nemen. Angelos Charisteas kopte 0-3 binnen. Pierre van Hooijdonk stelde met een kopbal Kuijt in staat wat terug te doen. Invaller Nicolae Mitea en weer Kuijt bepaalden de eindstand op 4-2. 'De steun van het Legioen zorgde ervoor dat we het konden opbrengen tot het einde toe te knokken', vertelde Van Hooijdonk achteraf. 'Maar de vorm die we nodig hadden kregen we er niet door terug.'

    • Erik Oudshoorn