Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl die zich woensdag precies twintig jaar geleden voltrok. Gesprek met onder anderen de fotograaf Igor Kostin die al op de dag van het ongeluk met een helikopter boven de ontplofte centrale hing en in de eerste maanden na de ramp de verwoesting en het menselijk leed vastlegde. Net als veel van zijn collega's is hij daar ernstig ziek van geworden. En de ChristenUnie blijkt een geliefde partner in veel colleges van burgemeester en wethouders. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een reportage over het Marnixcollege in Ede dat een lesprogramma over Europa ontwikkelde, maar niet in aanmerking komt voor een subsidie. En een gesprek met de joods-Amerikaanse schrijver Philip Roth over zijn roman Alleman, gebaseerd op de middeleeuwse Nederlandse Elckerlyc-allegorie. Ned.3, 22.15-23.00u.

In de herhaling van de documentaire van Frank Zichem Wij slaven van Suriname uit 1999 het levensverhaal van vrijheidsstrijder Anton de Kom. Hij was de man die streed voor het zelfrespect van Surinamers en was schrijver van het boek Wij slaven van Suriname. De RVU herhaalt het portret ter ere van de onthulling van het monument Anton de Kom vandaag in Amsterdam-Zuidoost. Ned.3, 23.55-0.55u. Anton de Kom. vrij van copyright bij plaatsing n.a.v. dit programma FOTO: RVU RVU

documentaire

Knights Templar - Warriors Of God. Ze worden beschouwd als de meest geheime gemeenschap ter wereld: de tempeliers. In de Middeleeuwen waren zij in Europa een religieuze orde met veel macht. Vanuit hun hoofdkwartier in Jeruzalem en Parijs financierden ze pausen, koningen en keizers en verkondigden ze religieuze ideeën. Door de Franse koning werden ze eigenlijk als verraders en duivelsaanbidders gezien. Volgens sommige theoretici waren hun ondergrondse activiteiten de oorsprong van de vrijmetselarij en andere religieuze organisaties die nog steeds actief zijn. National Geographic, 21.00-22.00u.

Girl cops. Reportageserie over de vrouwelijke politieagenten van Manchester. Met onder anderen Carol Davenport die voor het eerst een post runt terwijl haar dochter alleen thuis zit. BBC1, 21.30-22.00u.

Dokument: Een voor allen, allen voor een. BBC-documentaire over de zussen Alex, Helen en Charlotte die samen een baby krijgen. De 28-jarige Alex kan geen kinderen krijgen. Daarom vraagt zij haar familie haar te helpen. Haar tweelingzus Charlotte doneert de eicel en haar oudste zus Helen werpt zich op als draagmoeder. Ned.1, 22.55-23.45u.

Het geweten. Zeven oud-soldaten van Hitlers SS en Waffen SS kijken terug op de Tweede Wereldoorlog. Documentairemaker Geertjan Lassche probeert na te gaan waarom ze destijds als jonge mannen voor de elitetroepen hebben gekozen, welke omstandigheden hun keus hebben beïnvloed en hoe 'fout' ze in hun eigen ogen zijn geweest. Ned.1, 23.45-0.40u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met operazanger Henk Poort. Ook wordt met een aantal gasten gesproken over de schilder Rembrandt van Rijn. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is kandidaat-lijsttrekker van de VVD Mark Rutte. Verder documentairemaker René Seegers over de geschiedenis van de mens, chimpansees, orang-oetans, gorilla's en bonobo's. Ook een gesprek met Harry Vermeegen die in aanloop naar het WK voetbal dagelijks bij voetballers, trainers en supporters langs gaat om ze op te peppen. Aan tafel zit presentator Toine van Peperstraten.

Informatief

UQ2006. Derde aflevering van de universiteitsquiz waarbij veertien Nederlandse universiteiten strijden om de Gouden Universiteitsgraal. Quizmaster is bijzonder hoogleraar Maarten van Rossem. Vanavond gaat de Universiteit Utrecht de strijd aan met Universiteit Twente. Ned.3, 21.10-22.00u.

muziek

NPS Klassiek: Rituel. Uitvoering van het stuk Rituel van de Franse componist Pierre Boulez door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Mark Wigglesworth in het Amsterdamse Concertgebouw. Boulez componeerde dit stuk voor zijn in 1973 overleden vriend en collega-componist/dirigent Bruno Maderna. Ned.3, 0.55-1.25u.

consument

Radar. In deze aflevering van de consumentenrubriek aandacht voor de duistere methodes bij de verkoop van dure vakanties van reisbureau Club Greece, en voor automatische incasso. Bij het laatste kunnen vreemde bedragen van de rekening worden afgeschreven. Ned.2, 20.30-21.05u.

Sport

Holland sport. Na de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik een gesprek met de wielrenner Thomas Dekker over onder meer zijn liefde voor Italië, het land waar hij woont en traint. Ned,3, 20.20-21.10u.

Legenden. Aflevering in een serie portretteert vanavond de voormalige Duitse topvoetballer Rudi Völler. ARD, 21.00-21.45u.