Skinheads, volksvijand van 2007?

Een theorie: skinheads en ‘oprukkend fascisme’ zijn de dramatroergia om Poetin een derde termijn te geven als president.  Nu heeft Poetin nog niks besloten. Maar als het 2007 is en Poetin langzaam in een lame duck verandert, bedenkt hij zich. Toch fijn om president te zijn. Als Tony Blair drie keer mag en die onderkruiper Loekasjenko ook, waarom hij dan niet? Sommigen

shrek4_1024.jpgEen theorie: skinheads en ‘oprukkend fascisme’ zijn de dramatroergia om Poetin een derde termijn te geven als president.  Nu heeft Poetin nog niks besloten. Maar als het 2007 is en Poetin langzaam in een lame duck verandert, bedenkt hij zich. Toch fijn om president te zijn. Als Tony Blair drie keer mag en die onderkruiper Loekasjenko ook, waarom hij dan niet?

Sommigen zeggen dat Poetin een marionet op de troon zet en zelf aan de touwtjes blijft trekken, bijvoorbeeld als CEO van Gazprom of als premier. Maar in Rusland is de macht  ondeelbaar en knippen marionetten vaak hun touwtjes door. Het is riskant de grijze kardinaal uit te hangen: niks voor Poetin.

Dus een derde termijn? De grondwet is geen serieus probleem, en het Russische volk kan Poetin per referendum smeken aan te blijven (wordt aan gewerkt). Hij kan voor de vorm tegenstribbelen.

Wat dan nog ontbreekt, is een motief, een argument dat Rusland naar de bliksem gaat zonder Poetin. Sinds het Kremlin de democratie onder de knie kreeg, heeft het in elke verkiezingscyclus een volksvijand geschapen. In 1996 waren dat de communisten,  in 1999 de Tsjetsjenen, in 2003 de oligarchen. 

De volksvijand van 2007 wordt nu opgepoetst en in de etalage klaargezet: ‘oprukkend fascisme’ en zijn stormtroepers, de skinheads. Te verwachten dan: nog véél meer racistische incidenten. De macht moedigt dat achter de schermen aan en spreekt er voor het gordijn schande van. (‘Maar wij staan machteloos’)

Ze gaan soms heel ver in het opzetten van zo’n vogelverschrikker. In 1999 bliezen ze zelfs een paar flatgebouwen op om het volk in staat van razernij te brengen tegen ‘Tsjetsjeense terreur’.  

Er zijn ook heel andere scenario’s denkbaar. Maar voorlopig zet ik mijn geld op skinheads als Volksvijand 2007 - ook als Poetin zich op zijn datsja terugtrekt overigens. Ziet iemand nog andere kandidaten? Dat hoor ik dan graag.  

    • Coen van Zwol