Schotresten handschoen van Samir A.

Er zijn schotresten gevonden op handschoenen van terreurverdachte Samir A. (19) die de politie in beslag nam in zijn woning bij zijn aanhouding in oktober vorig jaar.

Dat heeft het openbaar ministerie vanochtend gemeld tijdens een pro forma-zitting tegen Samir A. en drie medeverdachten. Officier van justitie B. den Hartigh sprak van 'nieuwe bewijzen' tegen A.

In de nieuwe terreurzaak staan Samir A., Nouredinne el F. en twee andere verdachten terecht wegens het voorbereiden van aanslagen en deelname aan een terroristische organisatie. In een eerdere zaak werd hij vrijgesproken van het beramen van aanslagen. Nouredinne el F. werd in maart in het zogeheten Hofstadproces veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezitten van een doorgeladen vuurwapen tijdens zijn aanhouding. Dat El F. met het wapen terroristische plannen had, achtte de rechtbank niet worden bewezen.

Op de handschoenen van A. is volgens justitie naast schotresten ook het DNA-materiaal van Samir A. gevonden. 'Dat betekent dat Samir A. mogelijk heeft geschoten', zegt een woordvoerder van het landelijk parket. Met wat voor wapen is nog niet vastgesteld. Bij zijn aanhouding werd geen wapen aangetroffen. Volgens de woordvoerder wordt momenteel de videoboodschap die Samir A. maakte onderzocht. Op de band zou Samir A. te zien zijn met een machinepistool terwijl hij afscheid neemt van familie en vrienden. De advocaat van A. ontkent dat het Samir A. is op deze band.

Het DNA van Samir A. werd ook aangetroffen op handschoenen die in beslag zijn genomen in de woning van getuigen Hanan S. en haar echtgenoot Lahbib B. B. verklaarde in het Hofstadproces dat Nouredinne el F. en Samir A. in zijn woning met wapens 'speelden'. Daarbij zou Samir A. handschoenen hebben gedragen. Het echtpaar legde voor verdachten belastende verklaringen af. Ze vertelden over schietoefeningen in het Amsterdamse Bos en wapens in de woning van El F. in Brussel.