Sabic mag nieuwe kraker in Limburg bouwen, zegt EZ

Geleen, 24 april. Het Saoedische petrochemische bedrijf Sabic mag van het kabinet een nieuwe naftakraker bouwen in Geleen. Dat heeft staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken, CDA) afgelopen zaterdag gezegd. Sabic onderzoekt de mogelijkheid voor de bouw van een naftakraker, die een investering vergt van circa 2 miljard euro. Als de kraker er komt zal die werk bieden aan zo`n 450 mensen. Sabic heeft al twee naftakrakers staan in Geleen. Ze maken uit olie de grondstoffen voor allerlei kunststoffen. Volgens Van Gennip is de bouw van de kraker van groot psychologisch belang voor Limburg, gezien het dreigende ontslag van 1.000 werknemers bij autofabrikant Nedcar. De bouw van de kraker zou aangeven ”dat grote bedrijven hier graag willen investeren”, aldus Van Gennip. Volgens een woordvoerder van Sabic is ”internationaal erg veel belangstelling voor de bouw van petrochemische complexen. Door de krapte op de bouwmarkt zijn de prijzen hoog.”