Russisch geweld tegen allochtonen

Het hangt wellicht samen met 20 april, de verjaardag van Adolf Hitler. Afgelopen week richtten in heel Rusland skinheads een bloedbad aan onder buitenlanders.

Tijdens het paasweekeinde werd op het perron van het drukke metrostation Poesjkin een Armeense student doodgestoken door skinheads. Eerder in de week stierf een Armeniër en raakte een andere zwaar gewond toen ze uit een rijdende trein werden gegooid. In het stadje Kostroma molesteerden jonge Russen vier Chinese studenten, in Sint Petersburg werd een Zambiaanse student aangevallen en een Indiase student neergestoken.

Die incidenten volgen op een uiterst bloedige week. Donderdag staken skinheads in Moskou een punker dood die antifascistische pamfletten uitdeelde. In Pskov werden twee zigeuners doodgeschoten, in Volgograd overvielen vijftien skinheads een zigeunerkamp - schijnbaar nadat een groep 'satanisten' die op een kerkhof volle maan vierden, aan hen wisten te ontsnappen. Twee zigeuners werden met metalen staven gemolesteerd en met stenen de schedel ingeslagen, een meisje van veertien en een bejaarde man raakten zwaargewond. In Sint Petersburg schoten skinheads een Senegalese student dood met een jachtgeweer.

Geweld tegen buitenlanders, al tien jaar een vast gegeven in de Russische steden, wordt bloediger. Beperkten skinheads zich voorheen tot een pak slaag, nu worden buitenlandse studenten haast terloops vermoord.

De aanvallen hebben inmiddels de volle aandacht van de media en de politiek. Er klinkt brede kritiek op de politie, die te weinig onderneemt tegen skinheads en vaak met ze sympathiseert. En op jury's en rechtbanken, die raciaal gemotiveerde mishandeling en moord afdoen als 'hooliganisme'.

Sommigen proberen de Russen in de slachtofferrol te manoeuvreren. Zo schrijft de krant Moskovski Komsomolets bij een verhaal over de moord op de Armeense jongen in de metro: 'Wanneer er een Rus was vermoord, zou geen tv-kanaal of mensenrechtenbeschermer daarover iets zeggen. Men zou gewoon over het lichaam heenstappen en niemand zou de politie bellen.' Een woordvoerder van de Russisch-orthodoxe kerk klaagde vorige week dat media zwijgen over aanvallen op Russen, seminariestudenten en priesters. In Pskov, zo schrijft een krant, reageerde iedereen opgetogen op de moord op twee zigeuners: 'Hoog tijd dat iemand ingrijpt. Die zigeuners verkopen drugs.'

Peilingen tonen de afgelopen jaren een sterke groei van nationalistisch en racistisch sentiment in de Russische samenleving.