Ruime winst voor roeier Hamburger

De Randstad Regatta was afgelopen weekend hét moment voor bondscoaches om de kracht van hun roeiploegen te meten in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008. Maar 'korte termijn is nooit goed'.

Voor toproeiers begint het seizoen pas echt bij de Randstad Regatta. De strijd tussen verenigingsachten is in het voorseizoen beslist, waarna de ogen zijn gericht op de wereldbekercyclus en vooral de wereldkampioenschappen in augustus. De Randstad Regatta is voor bondscoaches het eerste meetmoment, met in het achterhoofd de Olympische Spelen in 2008. Bondscoach Josy Verdonkschot: 'Als je nu je beste roeiers uitperst, is het rendement weg.'

Voor de beleidsmakers van de Nederlandse roeibond KNRB was de tweedaagse opening van het baanseizoen bij voorbaat al geslaagd. Hoofdsponsor Boekel De Nerée verlengde het contract als hoofdsponsor tot en met 2009. Met welk geldbedrag het advocaten- en notarissenkantoor de roeisport ondersteunt is niet bekend, maar rond de Bosbaan werd gespeculeerd over een half miljoen euro.

Skiffeur Sjoerd Hamburger rekende in het Amsterdamse Bos af met geruchten dat hij zijn concurrent Dirk Lippits probeert te ontlopen. Het 23-jarige roeitalent wekte begin april enig onbegrip door zich als titelverdediger niet in te schrijven voor de Skiffhead. Concurrent Lippits ging wel van start, waarna onder anderen oud-wereldkampioen in de skiff Frans Göbel suggereerde dat de twee roeiers 'verstoppertje spelen'. De eenmansbotenrace op de Amstel werd overigens gewonnen door Rogier Blink.

De Randstad Regatta was de eerste onderlinge wedstrijd na de in november door Thêta-roeier Lippits gewonnen Hel van het Noorden. Hamburger (Orca) bleek over twee kilometer de sterkste en won met ruim twee seconden verschil. De twee skiffeurs strijden in de komende baanwedstrijden voor één startbewijs voor de WK in het Engelse Eton.

De lichte skiff bij de mannen werd gewonnen door Gerard van der Linden. De roeier van Nereus won met ruim vijf seconden voorsprong. De nationale vier zonder stuurman van vorig seizoen versloeg zoals verwacht het deelnemersveld met landgenoten. De combinatie met Geert Cirkel, Jan Willem Gabriels, Mathijs Vellenga en Gijs Vermeulen stelde hoge verwachtingen voor de komende wereldbekerwedstrijden. Het kwartet richt zich volledig op de WK, waar het vorig jaar een zilveren medaille won - en daar was de prestatie nu ook naar.

Interessant was de strijd in de bootklasse twee zonder stuurman, die werd uitgevochten door de boordroeiers uit nationale vieren en achten. Jan Willem Gabriels en Gijs Vermeulen wonnen, voor Simon Glazenborg en Rogier Blink. Mitchel Steenman en Olaf van Andel stelden met een derde plaats teleur. Het duo won vorig jaar een gouden medaille bij de wereldkampioenschappen tot 23 jaar en zat eerder deze maand in de winnende boot bij de universiteitsregatta Varsity.

Vrouwenbondscoach Josy Verdonkschot zag de Randstad Regatta niet als de grote test voor mogelijke roeisters in nationale boten. De roeitrainer heeft net als collega Mark Emke van de mannen gekozen voor een traject van geleidelijkheid, waarin ook trainingsresultaten tellen. Doel is het aantal toproeiers voor de Spelen van Peking te verbreden. 'Korte termijn is nooit goed', vond Verdonkschot.

'Het gat tussen de olympische en niet-olympische roeiers is te groot', vertelde hij langs de Bosbaan. 'Vorig jaar heb ik een soort inloopdagen gehouden waarbij ik zo ongeveer heel Nederland had uitgenodigd te komen roeien. Met de beste roeisters heb ik een tweede acht geformeerd; noem het een development-ploeg. Die heb ik meegenomen naar de wereldbekerwedstrijd in Luzern en een deel heeft meegedaan aan de WK tot 23 jaar. Het is een prettige gewaarwording dat ik vrouwen uit die tweede acht vandaag zie doorstromen.'

Verdonkschot zag Mette Beugelsdijk de skiff winnen. Linde Verbeek zegevierde in de lichte eenmansboot, overigens bij afwezigheid van Marit van Eupen. De wereldkampioene had zich afgemeld met een blessure.

Content was de bondscoach met de eerste plaats van de vier zonder stuurvrouw, een combinatieboot van Nereus, Phocas en Okeanos, bestaande uit de roeisters Sarah Siegelaar, Laura Posthuma, Annemarieke van Rumpt en Helen Tanger. De verdeling van roeisters sterkte Verdonkschot in zijn mening veel verschillende combinaties in boten uit te proberen in de wereldbekerwedstrijden. 'We hebben een lange weg te gaan, maar ik zie lichtpuntjes in de vorm van talenten die komen bovendrijven', aldus Verdonkschot.

'Vooral aan boordroeisters zullen we op termijn nieuwe gezichten moeten zien. De bedoeling is naar de wereldkampioenschappen te gaan met een groep die groter is dan acht roeisters. Dan creëer je pas competitie voor nationale boten.'

    • Michiel Dekker