Rugbyploeg toont karakter

Het Nederlandse rugbyteam versloeg Polen zaterdag in de kwalificatie- reeks voor het WK in Frankrijk. Volgens bondscoach Krysztofiak was het spel onder de maat.

Een beetje verbaasd was bondscoach Iain Krysztofiak zaterdag wel. Het ene na het andere lid van het handjevol trouwe aanhangers van het Nederlandse rugbyteam meldde hem zo'n leuke wedstrijd te hebben gezien. Karakter had zijn ploeg getoond tegen de Poolse nationale ploeg. Het vertoonde spel vond de Engelse oefenmeester echter onvoldoende. 'Drie weken geleden hadden we hier niet gewonnen.'

Door een korting op de bijdrage van sportkoepel NOC*NSF, fraude met een wedstrijdformulier bij landskampioen Castricum en de moeizame exploitatie van het Nationaal Rugby Centrum belooft het geen makkelijk jaar te worden voor de Nederlandse rugbybond (NRB). Een opsteker was zaterdag de nipte 22-20 overwinning van het nationale team tegen Polen, in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap in Frankrijk.

Nederland begon op het complex in de Amsterdamse wijk Geuzenveld sterk aan de wedstrijd tegen de stugge Polen en nam een 7-0 voorsprong. Daarna gaf de ploeg van Krysztofiak het initiatief uit handen, ondanks fouten van de tegenstander. Na de rust, die met een 7-20 tussenstand werd bereikt, herpakte het team zich. Pas in de slotminuten wist Nederland via een try en de bijbehorende trap van 15-20 op 22-20 te komen. Polen had toen geen tijd meer een fatsoenlijke aanval op te zetten.

'Als je 20-7 achterstaat op internationaal niveau, is het knap dat je de wedstrijd toch nog weet te winnen', zei Krysztofiak na afloop. 'Goed was het niet, maar we hebben wel karakter laten zien. Polen is een onberekenbaar team, ze vechten voor elke meter. Dat is al zo sinds de oorlog en wij hebben daar problemen mee. In onderlinge wedstrijden won Polen elf keer en Nederland vijf keer.'

De Engelsman, die sinds 1998 in Nederland woont, heeft de nationale ploeg in drie weken sterk zien verbeteren. Met het krappe budget stelde hij een oefenprogramma samen tegen buitenlandse clubteams. 'Die trips hadden we echt nodig. We played some good sides, eerst in Groot-Brittannië en vorig weekeinde in Italië. In het buitenland zie je een ploeg als eenheid groeien. Drie weken geleden hadden we niet eens van Polen gewonnen, maar nu hadden we misschien wel een beter resultaat behaald als we een uitwedstrijd tegen ze speelden. Karakter komt er dan pas echt uit.'

Door de overwinning staat Nederland nu tweede in poule A, met Spanje, Moldavië, Polen en Andorra. De ploeg van Krysztofiak speelt aanstaande zaterdag zijn laatste groepsduel in Madrid tegen koploper Spanje. Bij winst houdt Nederland een kans op het bereiken van de volgende WK-kwalificatieronde. De poulewinnaar treedt aan tegen de nummer één van de B-groep.

De in Australië geboren rugbyer Chris Williams kijkt met vertrouwen uit naar de laatste poulewedstrijd. 'Spanje is een sterk team maar waarom zouden we niet kunnen winnen? Polen was ook een lastige tegenstander, maar wij zijn de laatste weken goed bezig. We hebben drie zware wedstrijden gespeeld in drie weken. Nu moeten we gewoon knallen.'

Dat het Nederlandse rugby het lastig heeft, merkt Krysztofiak ook op het veld. Hij lijkt echter niet stil te willen staan bij zaken waar hij geen controle over heeft. Zijn ambitie is de volgende WK-kwalificatieronde te halen, met buitenlandse rugbyers en jong Nederlands talent.

'Ik ben bij het nationale team begonnen met een groep van tweeëntwintig rugbyers. Nu heb ik een selectie van veertig man en allemaal zijn ze toegewijd, getalenteerd en gefocust. We willen de sport in Nederland naar een hoger niveau tillen. En dat zal ons vast en zeker gaan lukken.'

    • Michiel Dekker