Protest Kathmandu breidt zich uit

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn de demonstraties tegen koning Gyanendra in het weekeinde uitgebreid, ondanks een aankondiging van de koning voor een gedeeltelijk herstel van de democratie. Zaterdag en gisteren joeg de politie met traangas en rubberkogels een menigte van ruim 100.000 demonstranten uiteen. Zeker 75 personen moesten zaterdag in een ziekenhuis behandeld worden.

De demonstranten braken door de cordons van de politie heen en probeerden ondanks een uitgaansverbod het paleis van de koning in het centrum van de stad te bereiken. Vandaag is voor de vijfde achtereenvolgende dag een uitgaansverbod van kracht. In Kathmandu bleef het vandaag relatief rustig. Voor morgen is er een grote bijeenkomst gepland, waarbij de oppositiepartijen de ringweg volledig willen vullen met demonstranten.

Zaterdag verwierpen de zeven oppositiepartijen, die verkiezingen eisen en een herschrijving van de rol van de monarchie in de grondwet, de aankondiging van Gyanendra, vrijdag, dat de oppositie een premier mag voorstellen. Gyanendra ging in zijn toespraak niet in op de eisen van de partijen.

'De afkondiging heeft geen enkele betekenis', was de reactie van Girija Prasad Koirala, oud-premier en leider van de belangrijkste partij, Nepali Congress. De partijen zeggen hun verzet voort te zetten totdat hun eisen zijn ingewilligd.

Gyanendra trok vanaf 2002 alle macht naar zich toe, omdat hij vond dat de sterk verdeelde politieke partijen het geweld van maoïstische rebellen niet adequaat bestreden. Die maoïsten sloten zich vorig jaar aan bij de politieke partijen in hun strijd tegen het autoritaire bewind van Gyanendra. Maoïstenleider Prachandra liet zelfs weten bereid te zijn de wapens neer te leggen en deel te nemen aan de democratie, mits Gyanendra de democratie herstelde.

De afgelopen weken werkten de maoïsten mee aan het volksprotest. Gisteren hebben zij echter het stadje Chautara, honderd kilometer ten oosten van Kathmandu, bestormd. Vijf maoïsten en een soldaat kwamen om bij de aanvallen op een politiebureau, een zendmast, een overheidsgebouw en de gevangenis.