Opvallende winst voor oppositie in Japan bij tussentijdse verkiezingen

Belangrijke tussentijdse verkiezingen voor het Japanse parlement zijn dit weekeinde gewonnen door de oppositionele Japanse Democratische Partij (JDP).

De verkiezingen in Chiba, in het noordwestelijk deel van de hoofdstad Tokio, vormden het debuut van de nieuwe oppositieleider Ichiro Ozawa.

Bovendien werden ze in Japan alom gezien als een graadmeter voor de populariteit van premier Junichiro Koizumi, die in september aftreedt als partijleider van de Liberale Democratische Partij (LDP) en daarmee ook als premier.

Chiba zag daardoor in de afgelopen weken veel politieke kopstukken uit de hoofdstad aan zich voorbijtrekken. Bijna alle 480 lagerhuisleden hebben zich in het kiesdistrict laten zien. Zelfs Koizumi zelf bezocht Chiba, wat in Japan zeer uitzonderlijk is. Aangezien deze verkiezingen de laatste zijn van Koizumi's ambtstermijn werden ze beschouwd als het eindoordeel over zijn hervormingspolitiek. Vandaar de belangstelling van de premier, die vervolgens ook zijn partijleden opdroeg om in Chiba folders uit te delen.

Gezien het aantrekken van de Japanse economie zou men verwachten dat de regerende LDP in het voordeel is. De laatste tijd is echter alle aandacht verschoven van het economische herstel naar de sociale ongelijkheid die onstaan zou zijn door het economische beleid onder Koizumi. Het feit dat hij het onderspit heeft moeten delven tegen de JDP-leus van 'een samenleving zonder verliezers' zal de LDP-leiding tot nadenken stemmen en van invloed zijn op de keuze van Koizumi's opvolger.

Door het verlies van de Liberale Democratische Partij in Chiba heeft oppositieleider Ichiro Ozawa zijn positie versterkt. Ozawa behoorde tot 1993 nog tot de LDP en is in het verleden regelmatig beschuldigd van achterkamertjespolitiek. Hij heeft na zijn verkiezing als leider van de JDP, enkele weken geleden, echter beterschap beloofd. En na de winst van zijn partij lijkt hij ook na september vrijwel zeker van het leiderschap.

De dit najaar vertrekkende premier Koizumi trad in april 2001 aan. Een nieuwe premier zal namens de LDP zijn plaats innemen. Voor volgend jaar staan landelijke hogerhuisverkiezingen op de agenda staan.