Oproep Bin Laden tot strijd in Darfur

In een nieuwe geluidsopname heeft Osama bin Laden zijn volgelingen opgeroepen zich voor te bereiden op een lange oorlog tegen westerse vredestroepen die mogelijk in de Soedanese regio Darfur worden gelegerd.

De stem op de geluidsband, waarvan de Arabische tv-zender Al-Jazeera gisteren gedeelten uitzond, klonk krachtig en strijdbaar. Amerikaanse experts en het Witte Huis gaan ervan uit dat het inderdaad de stem van de leider van Al-Qaeda is, ook al kan dat niet met zekerheid worden vastgesteld. Hoe Al-Jazeera aan de band komt is niet bekend.

Zijn vorige levensteken was een geluidsopname die in januari naar buiten kwam. Daarin bood Bin Laden het Westen een wapenstilstand aan, op voorwaarde dat de VS en hun bondgenoten Afghanistan en Irak overdragen aan moslimfundamentalisten, en hun troepen terugtrekken uit het Midden-Oosten. Deze keer was van dat aanbod geen sprake meer.

Wel beschuldigde hij de westerse landen er opnieuw van een oorlog tegen de islam te voeren. 'Hun verwerping van Hamas bevestigt dat het een oorlog van kruisvaarders en zionisten tegen de islam is.' De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de moslimfundamentalistische beweging Hamas als terroristische organisatie, en hebben hebben hun financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit stopgezet nu deze na de verkiezingen door Hamas is overgenomen. Hamas heeft, zoals ze ook bij eerdere gelegenheden deed, onmiddellijk afstand genomen van Al-Qaeda en de uitspraken van Bin Laden.

Volgens analisten wijst de nieuwe boodschap erop dat Bin Laden nog altijd goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in het nieuws en van wat er leeft in de Arabische wereld, waar de steun voor Hamas nu groot is. Aangenomen wordt dat hij zich ophoudt in Pakistan, in het onherbergzame grensgebied met Afghanistan.

Opmerkelijk waren zijn opmerkingen over Soedan, waar moslimfundamentalisten aan de macht zijn. In de jaren negentig had Bin Laden er enkele jaren zijn hoofdkwartier, tot hij het land werd uitgezet - volgens onbevestigde berichten onder Amerikaanse druk. In de nieuwe boodschap spoort hij zijn aanhang aan de West-Soedanese regio Darfur als nieuw slagveld te beschouwen.

Doelend op VN-vredestroepen die naar verwachting de gebrekkige vredesmissie van de Afrikaanse Unie zullen aflossen, zei Bin Laden dat het werkelijke motief van die vredestroepen zal zijn 'de regio te bezetten en de olie te stelen onder het mom van handhaving van de veiligheid'. Sinds 2003 hebben door de Soedanese regering gesteunde Arabische milities tienduizenden bewoners van Darfur vermoord en honderdduizenden op de vlucht gejaagd.