Nomaden omgekomen bij vliegtuigongeluk Afghanistan

Bij een ongeluk met een transportvliegtuig zijn in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand vanmorgen 'meerdere vrouwen en kinderen' omgekomen. Dat maakte de ondergouverneur bekend.

Het Antonov 32-toestel was gehuurd door de Amerikaanse overheid en vervoerde drugsbestrijdingsexperts naar de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Sinds enkele weken wordt de omvangrijke papaverteelt in de provincie actief bestreden. Volgens een woordvoerder van de Canadese militairen die momenteel het commando voeren van de NAVO-missie in Zuid-Afghanistan, probeerde de piloot een truck te ontwijken die over de landingsbaan reed. De piloot kon niet voldoende snelheid maken om in de lucht te blijven en stortte neer op een nederzetting van nomaden. Aan het begin van de middag werden gewonden met militaire helikopters afgevoerd. Het doden- en gewondental was nog onbekend.

De drugsbestrijding in Helmand zal geleid worden door Britse militairen. Canada en Groot-Brittannië hebben bezworen dat de groeiende onveiligheid in Zuid-Afghanistan voor hen geen reden is voor militaire terugtrekking. 'We zijn niet plan de terroristen te laten winnen', reageerde zaterdag de Canadese minister van Defensie, Gordon O'Connor, op het nieuws dat vier Canadese militairen in de naburige provincie Kandahar werden gedood bij een bomaanslag op een konvooi.

Zijn Britse ambtgenoot John Reid, op bezoek in de hoofdstad Kabul, zei gisteren met zoveel woorden dat de Britse troepen zeker nog drie jaar blijven om veiligheid te verschaffen en te helpen bij de wederopbouw. 'Het grootste gevaar dat het Afghaanse en het Britse volk kan overkomen, is dat Afghanistan ooit weer onder een Talibaan-bewind komt dat onderdak wil bieden aan Al-Qaeda of terroristische groepen', zei hij.

Canadese militairen (in Kandahar) en Britse (vooral in Helmand) opereren ten zuiden van Uruzgan, waar tot 1.600 Nederlandse militairen naartoe gaan. Onlangs wees minister Kamp (Defensie) op de verslechterde veiligheidssituatie aldaar. De Canadezen kwamen om toen hun voertuig werd opgeblazen door een bom langs de weg. Sinds 2002 zijn zestien Canadezen gesneuveld in Afghanistan.