`Nederlander moet meer eetbare waren uit de natuur halen'

Beek-Ubbergen. Nederland is één groot groen eetparadijs. Gratis en zo voor het oprapen in de natuur. Dat zegt schrijver Michiel Bussink in zijn vrijdag gepresenteerde kook- en leesboek Lekker Landschap, smullen van bos & veld. Bussink schreef zijn boek op verzoek van de stichting wAarde, die twee jaar geleden pleitte voor de aanleg van smulbossen – op het idee gebracht door mensen uit andere culturen die veel vaker dan Nederlanders eetbare waar uit de natuur halen. Volgens Bussink is Nederland eigenlijk al één groot smulbos. Bussink sprak voor zijn boek onder meer met thuiskoks en met topkok Jonnie Boer uit Zwolle. Boer gaat voor zijn recepten regelmatig op strooptocht in de natuur. Bussink vindt dat meer Nederlanders dat moeten doen. „Als je er tenminste bij kan komen. Tot voor kort hield natuurbeleid in Nederland vooral in: alles afsluiten en tot verboden gebied verklaren.“