Nedcar wil met overleg stakingen voorkomen

Autofabrikant Nedcar gaat vandaag en morgen met vakbonden en de ondernemingsraad overleggen over de toekomst van het bedrijf. Dat hebben de betrokken bonden gisteren bekendgemaakt. Vandaag wordt een informeel gesprek gevoerd, morgen volgen formele onderhandelingen. Deze moeten voorkomen dat er donderdag en vrijdag opnieuw door het personeel wordt gestaakt.

Nedcar kwam in de problemen toen DaimlerChrysler een maand gekeden besloot de productie van de Smart For-Four stop te zetten. Nedcar-eigenaar Mitsubishi eiste vervolgens dat Nedcar duizend van de huidige drieduizend werknemers zou ontslaan.

Deze eis is voor vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en de ondernemingsraad onaanvaardbaar. Zij willen dat de inkrimping van Nedcar, waar de leiding vanaf september mee wil beginnen, tenminste wordt uitgesteld tot het einde van dit jaar, zodat er gelegenheid is om een vervanger van de Smart For-Four te vinden. Het verschil van drie maanden kost de fabriek volgens de bonden veertien miljoen euro. Maar aangezien die kosten voor rekening van DaimlerChrysler zijn, heeft eigenaar Mitsubishi daar geen centje pijn van, aldus de bonden.

Bestuurder Van Bokkum van FNV Bondgenoten zei graag te komen praten 'zolang Nedcar onze eisen serieus neemt'. Bestuurder Bot van CNV Bedrijvenbond uitte zijn vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen. 'Blijkbaar is bij Nedcar het kwartje gevallen', zei hij. Bestuurder B. Keulen van vakbond De Unie, die de stakingen niet steunt, wacht het overleg vandaag af. 'Als de aftastende gesprekken van Nedcar met de andere bonden een opening bieden, schuiven we dinsdag aan bij het inhoudelijke overleg', zei Keulen.

Premier Balkenende had zaterdag al vakbonden, ondernemingsraad en directieleden van Nedcar opgeroepen om de impasse te doorbreken. 'Stakingen lossen niks op' zei hij. De minister-president wil in dit stadium niet bemiddelen, maar benadrukte dat 'alle partijen zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid.'

Nedcar maakte vorig jaar circa 115.000 auto's, waarvan bijna 40.000 Smarts. De rest bestaat uit Colts van Mitsubishi. Het Japanse concern doet geen toezeggingen voor de periode na 2010. Dan stopt de productieserie van de Colt.