Liggen als lijk in protest tegen Hugo Chávez

Duizenden aanhangers van de oppositie, zaterdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De betogers, veelal studenten, protesteerden tegen het aantal gewelddadige misdrijven in Venezuela, dat volgens hen is toegenomen onder het bewind van president Hugo Chávez. Met silhouetten van krijt beeldden ze moordscènes uit.

Foto Reuters, Francesco Spotorno Venezuelan students and opposition sympathizers lie down on a street to protest against violent crimes in Caracas April 22, 2006. Thousands lied down in police-style chalk silhouettes representing the people who have been killed in violent incidents in recent years in the country, demanding President Hugo Chavez's government to increase security. REUTERS/Francesco Spotorno REUTERS

Eerder deze maand werden drie Canadees-Venezolaanse broertjes van 12, 13 en 17 jaar in Caracas op weg naar school ontvoerd en daarna vermoord met een schot in de nek. Een politie-agent is de belangrijkste verdachte. In de protesten die op de moord volgden werd een fotograaf van de Venezolaanse krant El Mundo doodgeschoten. In verband met deze zaak is een voormalige politie-agent, die vorig jaar werd ontslagen vanwege 'gebrek aan integriteit', aangehouden.

Door de moorden is de angst voor geweld in Venezuela toegenomen. De rijkere Venezolanen, veelal opposanten van het socialistische regime van Chávez, verwijten de president te weinig aandacht te besteden aan problemen zoals misdaad en corruptie.

Aanhangers van Chávez organiseerden zaterdag een tegendemonstratie. Zij beschuldigen de oppositie ervan de moordzaken te misbruiken voor politiek gewin. Volgens officiële cijfers werden er in Venezuela vorig jaar 9.402 moorden gepleegd. Dat waren er iets minder dan in 2004. (Reuters, AP)