Jeugdliefde eist na 23 jaar beloofde eeuwigheid op

Er staat een vrouw voor de deur. Natte haren, een beige regenjas over een zwarte onderjurk. Drieëntwintig jaar geleden was zij zijn zomerliefde. 'Love you forever and forever,' zong hij toen voor haar. En nu komt ze zijn eeuwige liefde halen. Maar ja, hij is al eeuwen getrouwd met een andere vrouw, hij heeft een puberzoon, en hij staat op het punt om te emigreren. Bovendien, hij is die hele jeugdliefde allang vergeten.

Foto Maasja Ooms Theater De vrouw van vroeger De Theatercompagnie. T/m 29 april Compagnietheater, Amsterdam. www.theatercompagnie.nl **** Ooms, Maasja

Met De Vrouw van Vroeger schreef Duitse de schrijver Ronald Schimmelpfennig een spannende thriller met een mooi uitgangspunt en een eenvoudige maar sterke uitwerking. Extra spanning lever t zijn verteltechniek op: hij spoelt de korte scènes constant terug of verder, waardoor steeds cliffhangertjes ontstaan. Theu Boermans toont zich in dit kamerspel de grote spelregisseur die hij is. Anneke Blok maakt van de vrouw aan de deur een griezelige wraakgodin met lichte oversturing in de stem en grote ogen met een vleugje waanzin. Griezelig is vooral haar stellige overtuiging. Ze vraagt niets, ze eist niet eens, ze weet zéker dat de man met haar zal meegaan. Zij komt hem er alleen even aan herinneren.

Deze demon uit het verleden verleidt en doodt de zoon, die ook net op straat afscheid heeft genomen van een 'eeuwige' kalverliefde. Ongetwijfeld doet zij dat om de ontrouwe vader en zoon te straffen, en om het belangrijkste obstakel tussen haar en de man op te ruimen. Maar toch ook om de totale jeugdliefde voor eeuwig stil te zetten in de tijd.

Wilfred Takken

Theater

De vrouw van vroeger

De Theatercompagnie. T/m 29 april Compagnietheater, Amsterdam. www.theatercompagnie.nl ****

Rectificatie / Gerectificeerd

De namen van de fotografen Maasja Ooms en Sanne Peper bij de recensies van De vrouw van vroeger en De Bloeiende Maagden (24 april, pagina 22) zijn met elkaar verwisseld.

    • Wilfred Takken