Japan en Zuid-Korea leggen hun zeeruzie voorlopig bij

Japan en Zuid-Korea hebben besloten om onderhandelingen te beginnen naar aanleiding van een conflict over enkele rotspunten in de Japanse Zee die door beide landen worden geclaimd. Daarmee is voorlopig een crisis bezworen die vorige week begon toen Japan twee schepen naar het betwiste gebied stuurde om metingen te verrichten. Als reactie stuurde Zuid-Korea twintig bewapende patrouilleboten naar het gebied en dreigde het de Japanse schepen te zullen confisqueren.

Op het laatste moment begaf de Japanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Shotaro Yachi, zich naar Seoul voor spoedoverleg. Japan heeft toegegeven aan de druk van het buurland door de metingen af te gelasten. Zuid-Korea heeft daarop toegezegd in juni op een internationale conferentie over topografie van de zeebodem, geen voorstel in te dienen om de officiële Japanse naam van de eilandjes te veranderen in een Zuid-Koreaanse.

De rotsuitstulpingen worden door Japan Takeshima en door Korea Dokdo genoemd. Voor de Tweede Wereldoorlog had niemand belangstelling voor de onherbergzame eilandjes, maar de zee rond de eilanden geldt nu als belangrijk viswater en het gebied is ook een bron van interessante grondstoffen.

Zuid-Korea heeft de eilandjes na de oorlog geannexeerd, en de wateren er omheen eenzijdig tot exclusieve economische zone verklaard. Sindsdien zijn er verschillende conflicten geweest, doordat Zuid-Korea herhaaldelijk Japanse vissersboten in het gebied heeft aangehouden. Hoewel de incidenten de laatste decennia zijn afgenomen zijn beide landen het nooit eens geworden over de rechten op het eiland en de afbakening van de bijbehorende wateren. Daarom ook wilde de Japanse regering nieuwe metingen verrichten.

Het besluit tot onderhandelen lijkt een terugkeer naar het geijkte beleid van de problemen voor zich uit schuiven. De landen zullen vooral spreken over de exclusieve economische zones. Daarover zullen ze het echter niet eens worden zolang het eigendom van de eilandengroep niet geregeld is. In het licht van het toegenomen nationalisme in beide landen is de kans op een doorbraak bijzonder klein. In Zuid-Korea lopen de anti-Japanse sentimenten regelmatig hoog op, mede gevoed door de bezoeken van de Japanse premier Koizumi aan een omstreden tempel in Tokio voor oorlogsgevallenen.