In één week twee leden dood

Door een vliegtuigongeluk in Stadskanaal is zaterdag een piloot omgekomen.

Een gedupeerde: Het lijkt hier soms wel kermis.

Een ultralight-vliegtuigje van vliegclub Westerwolde stortte zaterdag neer bij de Marconiflat in naburige Stadskanaal. De piloot kwam om het leven. Foto Sake Elzinga Nederland - Stadskanaal - ( Groningen ) 22-04-2006 Ultra-lightvliegtuig is neergestort nabij woonflat in Stadskanaal. De piloot kwam om het leven. Het toestel raakte twee gebouwen en kwam daarna terecht op een geparkeerde auto in vloog in brand. Foto: Sake Elzinga
Een ultralight-vliegtuigje van vliegclub Westerwolde stortte zaterdag neer bij de Marconiflat in naburige Stadskanaal. De piloot kwam om het leven. Foto Sake Elzinga Nederland - Stadskanaal - ( Groningen ) 22-04-2006 Ultra-lightvliegtuig is neergestort nabij woonflat in Stadskanaal. De piloot kwam om het leven. Het toestel raakte twee gebouwen en kwam daarna terecht op een geparkeerde auto in vloog in brand. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Witte banieren liggen zondagochtend kruislings op de grasbaan van het vliegveldje in Vledderveen, gemeente Stadskanaal. Hier kan niet meer gevlogen worden. Het vliegveld is komende week gesloten nadat zaterdag een lid van Vliegclub Westerwolde verongelukte.

De 64-jarige man bestuurde een ultra-lightvliegtuigje en kwam boven het naburige Stadskanaal in de problemen. Een vleugel van zijn toestel raakte verstrikt in de sleep van een reclamevliegtuig. Het vliegtuigje schampte het dak van een huis en stortte midden in een woonwijk naar beneden.

Bij vliegclub Westerwolde in Vledderveen (220 leden) is zondag de sfeer bedrukt. Voorzitter P. van Luijt wijst op een document dat aan de wand van het clubhuis hangt. Nog geen maand geleden kreeg de vliegclub dat van de verkeersinspectie. Daarop staat dat de club 'de vliegveiligheid serieus' aanpakt met een 'safetymanagementprogramma en een nieuw registratiesysteem'. Dan, zegt Van Luijt, is het 'ontzettend frustrerend dat je binnen een week twee leden verliest.'

Zijn vliegclub wordt de laatste jaren achtervolgd door tragische incidenten. Afgelopen paasweekeinde vloog een vliegtuigje tegen een hangar en kwam een examinator om het leven. In 2002 vloog een F16 bij Sellingen dwars door een ander vliegtuigje met twee doden tot gevolg. En datzelfde jaar verongelukte weer een ander lid bij Mussel.

In de hangars staan 80 vliegtuigjes. De club zelf bezit er vier. Ze zijn uitgerust met een computergestuurd registratiesysteem. De vlieger krijgt een elektronische sleutel waarmee hij zich moet aanmelden. Is er iets mis met zijn brevet, medische keuring of heeft hij twee maanden niet gevlogen, dan kan er niet worden gestart.

Van Luijt zal de veiligheidsprocedures door een externe deskundige laten nagaan. Ook is hij van plan een voorlichtingsavond te organiseren voor omwonenden en gedupeerden in Stadskanaal.

Een overbodige luxe is dat niet. Zo'n tachtig omwonenden verenigd in de 'Vereniging Stilte' ergeren zich al jaren aan het vliegveld. Oprichter H. Mers hekelt het vlieggedrag van de piloten en de lawaaioverlast. Mers zegt dat piloten geregeld laag over zijn camping vliegen. Vorig jaar nog: 'Het lijkt soms wel kermis. Een piloot maakte een duikvlucht. We hebben filmopnames gemaakt en er ligt een aangifte bij de luchtvaartpolitie.' Ook laag rondcirkelen gebeurt geregeld. 'Het is heel bedreigend', aldus Mers, 'als ze 150 meter boven je woning vliegen.'

Het gastenboek van RTV Noord staat zondag vol met reacties van ongeruste omwonenden. P. Kramer uit Stadskanaal: 'Ik vind het een eng idee dat er nu weer twee achter elkaar zijn neergestort. Gemeente doe hier wat aan voor het te laat is.' Burgemeester J.J. Stavast van Stadskanaal zegt in overleg te zijn met de club.

    • Karin de Mik