Hoge Raad in Spanje stelt bod op Endesa uit

Het bod op het Spaanse elektriciteitsbedrijf Endesa door het Duitse energieconcern Eon is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit is het gevolg van een besluit van de Spaanse Hoge Raad om het vijandige bod op Endesa door de Spaanse concurrent Gas Natural voorlopig op te schorten. Omdat de Spaanse mededingingsautoriteiten eerder hebben bepaald dat het bod van Gas Natural en Eon op gelijke voet met elkaar moeten kunnen concurreren, wordt automatisch ook het bod van Eon in de ijskast gezet.

Twee maanden geleden bood Eon 29 miljard euro voor Endesa, een bod dat 30 procent meer waard was dan het bod dat Gas Natural een half jaar eerder deed. Het bod van Eon startte een consolidatieslag in de liberaliserende Europese gas- en stroommarkt. Zo zijn het Franse Gaz de France en het Italiaanse Enel in de slag om het Franse bedrijf Suez.

De uitspraak van de Spaanse Hoge Raad, gevolg van een procedure die het bestuur van Endesa heeft aangespannen tegen de overname door Gas Natural, is gedaan hangende een definitieve uitspraak in de bodemprocedure. Deze kan in de praktijk een jaar of langer in beslag nemen, waardoor de overname van Endesa op korte termijn is geblokkeerd.

De Hoge Raad deed zijn uitspraak na een intern fel debat tussen de rechters. Uiteindelijk stemden 18 leden van de Raad voor opschorting van het bod, terwijl veertien tegen stemden.

In de zeer gepolitiseerde overnamepogingen betreffende Endesa, het grootste elektriciteitsbedrijf van Spanje, geldt het besluit als een gevoelige nederlaag voor de regering Zapatero. Deze had ingestemd met de vijandige overname door Gas Natural om een 'nationale kampioen' te creëren die zich op de Europese markt zou kunnen laten gelden. Maar volgens de conservatieve oppositie is de toestemming van de regering vooral een politieke ruilhandel, met als doel de lokale Catalaanse partijen die de regering steunen een plezier te doen. Gas Natural is in handen van Catalaanse financiers en heeft zijn zetel in Barcelona.

De Hoge Raad komt in zijn besluit, dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt en deze week nader zal worden gemotiveerd, vooral tegemoet aan eerdere bezwaren van het gerechtshof voor de mededinging. Dat onthield zijn toestemming aan de overnamepoging door Gas Natural, omdat de combinatie van de twee energiebedrijven een te grote marktconcentratie in Spanje zou betekenen wat uiteindelijk ten koste zou gaan van de consumentenbelangen.

De uitspraak van de Hoge Raad vormt de facto een nieuwe beschermingsconstructie tegen overnamepogingen in Spanje. Met het uitstel van de overname door Eon is tevens een belangrijke Europese testcase van een energiefusie ernstig belemmerd. Juist morgen zal de Europese commissaris van mededinging Neelie Kroes bekend maken of de Europese Commissie toestemming verleent aan de overnamepoging.