Hand in hand

In Rotterdam zaten ze er gisteren 'vanaf het begin bovenop'. Nee, niet de verdedigers van Feyenoord, maar de politie. Zij liet geen man lopen en kon een score van liefst 425 arrestaties noteren. Resultaat: een verder rustige confrontatie met Ajax.

Wie gisteren rond De Kuip een stapeltje stenen had verzameld of niet voldoende snel een viaduct wilde verlaten was het haasje. Ook ouderen en kinderen liepen het risico om hand in hand te worden afgevoerd. Belediging en openbare geweldpleging waren andere redenen voor arrestatie.

Tevredenheid bij het Rotterdamse gemeentebestuur, want rellen, zoals die vorig jaar april plaatsvonden tussen de twee supportersgroepen, bleven uit. Rest de vraag wat de KNVB gaat doen?

Eerder deze maand wonnen supporters van Roda JC een kort geding tegen de voetbalbond, nadat in de uitwedstrijd tegen Ajax 185 supporters waren opgepakt. Allen kregen automatisch een stadionverbod nadat de arrestanten bij het Openbaar Ministerie waren aangemeld. De rechter gelastte dat de KNVB in dit geval moet wachten met een stadionverbod totdat de daadwerkelijke schuld van alle individuen door een rechter bewezen is verklaard.

Aan de KNVB, die in hoger beroep gaat in de Roda-zaak, nu de keuze of tegen 425 mensen een stadionverbod zal worden uitgevaardigd. Net als rond de Arena zouden ook gisteren 'ouderen en kinderen' zijn opgepakt. Bij dergelijke massale acties is het nu eenmaal lastig om voor elk individu een persoonlijk rapportje te schrijven. Gelukkig voor de KNVB won Ajax ook in De Kuip, zodat Feyenoord een paar maanden geen wedstrijden hoeft te spelen. Een stadionverbod kan dus nog even wachten.

Maar er hangt de supporters nog iets boven het hoofd: vorig jaar zomer werd beslist dat nieuwe ongeregeldheden tot een verbod op uitsupporters zou leiden bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax. De Rotterdamse burgemeester beslist op korte termijn in samenspraak met Amsterdam en de KNVB of dat alsnog gebeurt.

Het wordt dus kiezen: lege plekken op de tribunes door geweigerde uitsupporters of als gevolg van tijdig opgepakte raddraaiers. Wanneer, net als gisteren, bij 'de klassieker' honderden ME'ers nodig zijn om één op iedere 75 supporters op te pakken, lijkt de conclusie duidelijk.

    • Erik van der Walle