Gispen-meubels voor Chinezen

Chinese kantoren vol met de oer-Hollandse buismeubelen van W.H. Gispen. Dat toekomstscenario is mogelijk geworden door de fusie van de kantoorinrichters Gispen International en Lensvelt.

Op een persconferentie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, waar op dit moment de wereldberoemde meubels en lampen van de oprichter van de Gispen-fabriek worden tentoongesteld, maakten de twee meubelproducenten vanmorgen bekend dat ze samen verdergaan.

Gispen sprak eerder met andere partijen over samenwerking. Het koos voor Lensvelt, mede omdat dit in Breda gevestigde bedrijf als enige van de 650 Europese kantoorinrichters de beschikking heeft over een eigen productiefaciliteit in China.

'In onze fabriek in Culemborg kunnen we ons voortaan concentreren op het hoogwaardige maatwerk', zegt directeur Peter Veer van Gispen. 'In Shanghai gaan we tegen veel lagere kosten de arbeidsintensieve producten maken.'

De Chinese productiefaciliteit maakt het ook mogelijk de Aziatische kantoormarkt te bewerken. Gispen-directeur Veer: 'De belangstelling voor Dutch design is groot in het oosten. Maar door ons hoge arbeidsloon is het daar nu nog onverkoopbaar.'

Dankzij Chinese maandlonen van gemiddeld honderd euro zal Gispen zich binnenkort kunnen aanpassen aan het lokale prijsniveau.

'Reuze interessant', aldus Veer. 'De Aziatische markt voor kantoormeubelen groeit met 20 procent per jaar. We praten echt over big business.'

Gispen is niet van plan de prijs voor zijn kantoormeubelen in Europa te verlagen. Bang voor import door derden uit China is Veer niet. 'Het is onze eigen fabriek. We weten precies aan wie we straks in China onze meubels gaan verkopen.'

Fusie:pagina 10

    • Arjen Ribbens