Een voorbode van goede resultaten

Een zeventien jaar oud wereldrecord breken: het komt niet iedere dag voor. De Nederlandse zwemsters presteerden het gisteren tijdens de Swim Cup in Eindhoven. Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Chantal Groot kwamen op de incourante 4x50 meter wisselslag tot een tijd van 1.51,38. Het oude wereldrecord was met 1.53,27 in handen van de Amerikaanse vrouwen.

De wedstrijden in het Nationale Zwemcentrum leverden meer records op. Robin van Aggele brak opnieuw een Nederlands record door op de 50 meter schoolslag na 28,21 seconden aan te tikken. Het oude record was sinds maart in handen van Lennart Stekelenburg (28,30). Van Aggele had vrijdag al het nationale record op de 200 school verbeterd.

Dat deed Alex Schelvis zaterdag op de 800 meter vrije slag. Hij zwom een tijd van 8.14,64, ruim een seconde sneller dan de tijd die Sebastiaan Verschuren in maart zwom. Pieter van den Hoogenband won zaterdag de 100 meter vrij in een tijd van 49,86, maar meldde zich gisteren ziek af voor de 50 meter vrij.

Een groot aantal zwemmers slaagde er in Eindhoven in limieten te zwemmen voor deelname aan de EK in Boedapest. Technisch directeur van de zwembond Jacco Verhaeren verwacht ruim twintig zwemmers te kunnen afvaardigen. Verhaeren noemde de wedstrijden in Eindhoven 'een voorbode van goede resultaten deze zomer in Boedapest'. Hij wil morgen zijn definitieve ploeg voor Boedapest bekendmaken.

De Spanjaard Olaf Wildeboer neigt ertoe voor Nederland te gaan zwemmen, zei hij gisteren in Eindhoven. 'Binnen twee weken wil ik een beslissing nemen, maar ik zie hier een mooie mogelijkheid om met de estafette olympisch succes te gaan behalen. Maar alles zal afhangen van de houding van de Spaanse bond', zei Wildeboer tegen het ANP. Wildeboer is geboren in Spanje, maar heeft door zijn Nederlandse ouders ook een Nederlands paspoort. Hij traint sinds een paar maanden met Pieter van den Hoogenband.