Debuteren in intieme sfeer

Illicit (Foto Joyce van Belkom) rotterdam, 23-04-2006 CD-presentatie van Illicit in Lantaren/Venster. © Joyce van Belkom
Illicit (Foto Joyce van Belkom) rotterdam, 23-04-2006 CD-presentatie van Illicit in Lantaren/Venster. © Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Voor het concert van hiphopformatie Illicit loopt voorman Paradox met elastieken tred door het Rotterdamse theater Lantaren/ Venster en geeft hij links en rechts bekenden een uitbundige knuffel. Het is een typerende opmaat voor de opvallend intieme presentatie van het album Cheap Propaganda , waarbij de Utrechtse rapper en zanger zich presenteert als iemand die iets nieuws wil ontdekken.

Erg nieuw is de soulvolle hiphop van Illicit niet; de bandnaam betekent 'ongeoorloofd' maar muzikaal blijft de groep netjes binnen de lijnen zoals die getrokken werden door hiphopband The Roots en met name Spearhead, waarvan het stemgeluid van voorman Michael Franti sterk doorklinkt bij Paradox, die zich achterover laat rollen op het podium, flirt met de voorste rij van het publiek, meegilt met een korte gitaarsolo en in zijn positief getinte teksten varieert van stevige rap en zang tot ingetogen spoken word. De rest van de band houdt zich schuchter op de achtergrond.

Ook de tweede band met een debuut-cd, Come To Me, heeft een naam die tegendraadsheid suggereert: Jagged Soul, soul met een scherp randje. En ook hier ontbreekt juist het scherpe randje. De formatie rond de Rotterdamse zangeres Sietske Heun brengt een door soul, funk en hiphop geïnspireerde muzikale cocktail vol gierend nagalmende klanken, waarin de rode draad nogal eens zoek raakt. De momenten waarop met een tapijt van synthesizer- en gitaarklanken de boel wordt dichtgemetseld zijn talrijk en pas wanneer de groove meer ruimte krijgt, een slepend drumritme of juist een harde, stuwende beat, krijgt de band meer een eigen karakter.

Dat gebeurt voornamelijk door Sietske Heun, die met haar krachtige stem vele kanten op kan, van klein en breekbaar tot groots en meeslepend. De harmoniezang van de drie soepel zingende achtergrondzangeressen klinkt bij vlagen magisch. Tijdens het concert proberen ze hier en daar wat synchrone danspasjes uit en moeten daar zelf het hardst om lachen.

Concert: Illicit en Jagged Soul. Gehoord: 22/4 Lantaren/ Venster Rotterdam,
    • Saul van Stapele