Co Adriaanse met FC Porto kampioen

De Nederlandse voetbalcoach Co Adriaanse is met Porto kampioen van Portugal geworden. Een zege bij Penafiel was voldoende.

De landstitel is de eerste echte hoofdprijs in zijn kleurrijke trainersloopbaan, die in 1979 bij amateurclub Zilvermeeuwen begon. 'Wij verdienden het kampioenschap ten volle', verklaarde Adriaanse na de achtste overwinning op rij van zijn elftal.

De kampioenswedstrijd eindigde in het kleine stadion van Penafiel in een grote chaos. Vlak voor tijd bestormden honderden Porto-fans, dronken van geluk en drank, het veld. De manschappen van Adriaanse vluchtten haastig de catacomben in. Sommige spelers moesten eerst nog wel aan agressieve fans hun complete tenue afstaan en liepen daarna een tikje beschaamd met alleen een sportslipje aan richting kleedkamer.

Na een oponthoud van ruim tien minuten kon de arbiter het duel toch nog laten uitspelen. Oproerpolitie hield de uitgelaten meute uit Porto in bedwang waarna het kampioensfeest bij het eindsignaal alsnog kon beginnen.

Adriaanse maakt met FC Porto ook nog kans op de nationale dubbel. Op 14 mei is Vitoria Setubal de tegenstander in de bekerfinale.

In Spanje moeten Frank Rijkaard en Henk ten Cate nog even wachten voordat ze met Barcelona het kampioensfeest kunnen vieren. Drie kwartier voor aanvang van de uitwedstrijd tegen Sevilla zette een enorme hoosbui het veld en de catacomben van het stadion blank. De scheidsrechter kon weinig anders doen dan de aftrap uitstellen in de hoop dat het water snel zou worden afgevoerd. Na een uur wachten besloot hij tot afgelasting.

Valencia hield nog een sprankje hoop op de titel door met 3-0 te winnen bij Athletic Bilbao. Topschutter David Villa maakte in de slotfase een hattrick in vijf minuten tijd. Real Madrid redde zich in het eigen stadion ternauwernood tegen Malaga: 2-1. Sergio Ramos maakte de winnende treffer in de laatste minuut.

In Engeland spelen Liverpool en West Ham United op 13 mei in Cardiff de finale van de befaamde FA Cup. Liverpool was zaterdag in de halve eindstrijd doeltreffender dan de aanstaande landskampioen Chelsea: 2-1. Het Londense West Ham United schakelde een dag later met één treffer Middlesbrough uit.