buitenlands voetbal

Spanje

In de aanloop naar de return tegen Arsenal in de halve finales van de Champions League had Villarreal weinig zin in de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad. Het duel eindigde in 0-2 voor de bezoekers, die daarmee wegkropen van de degradatieplaatsen. Villarreal speelde met een veredeld B-elftal, zodat de basisspelers konden worden gespaard voor de cruciale wedstrijd tegen Arsenal, dat morgen in Spanje een voorsprong van 1-0 verdedigt. Valencia won in Bilbao door drie goals van Villa. Real Madrid versloeg gisteravond Málaga.

Engeland

De Noord-Londense derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur leverde zaterdag geen winnaar op. Edgar Davids moest bij de Spurs in de slotfase naar de kant na zijn tweede gele kaart. Beide treffers vielen in de slotfase, door Keane en Henry. Het verschil tussen de clubs in het voordeel van Tottenham, de ploeg van trainer Martin Jol, die een wedstrijd meer heeft gespeeld. De vierde plaats levert een plaats in de voorronde van de Champions League op. Onderin won Portsmouth kostbare punten tegen het gedegradeerde Sunderland.

Frankrijk

Girondin de Bordeaux won de uitwedstrijd bij Sochaux met gemak, maar de strijd in de competitie was al beslist. In de Coupe de la Ligue versloeg AS Nancy zaterdag Olympique Nice met 2-1. Nancy haalde 28 jaar geleden voor het laatst een bekersucces, in de Coupe de France. Door de winst mag Nancy volgend jaar uitkomen in het UEFA-Cuptoernooi. De finale om de Coupe de France gaat volgende week tussen Olympique Marseille en Paris St. Germain. Marseille versloeg Stade Rennes (3-0), Paris St. Germain won bij Nantes (2-1)

Italië

Juventus strompelt naar de Italiaanse titel. Zaterdag kwam Juve tegen Lazio opnieuw niet tot winst en mocht blij zijn dat Trezeguet vlak voor tijd de gelijkmaker op zijn naam schreef. Lazio speelde na een rode kaart voor Dabo bijna een uur met tien man. Het was het vijfde achtereenvolgende gelijkspel van Juventus, dat concurrent AC Milan zag winnen bij Messina. In het duel vielen liefst vier rode kaarten, ook voor Seedorf, in de blessuretijd. De voorsprong van Juve op Milan is nog drie punten. Na Treviso is nu ook Lecce gedegradeerd.

Duitsland

Ondanks een gelijkspel liep Bayern München uit op naaste belager Hamburger SV. Bayern kwam niet verder dan 2-2 bij FSV Mainz. Roy Makaay maakte beide goals voor Bayern, dat binnen een kwartier met 2-0 achter stond. HSV is in het zicht van de haven van slag geraakt. Nu verloor de club thuis van Leverkusen. De nederlaag tegen de nummer vijf van de Bundesliga was de derde in een serie van vijf thuiswedstrijden. Van der Vaart en De Jong speelden niet mee. Onderin boekte Wolfsburg een belangrijke zege. Ook de degradatiekandidaten Köln, Frankfurt en Kaiserslautern pakten kostbare punten.

Portugal

Co Adriaanse hield zich aan de belofte die hij voor het seizoen deed aan de supporters van FC Porto: kampioen van Portugal worden. De titel betekende ook de eerste echte hoofdprijs voor Adriaanse. 'Wij verdienden het kampioenschap ten volle', verklaarde Adriaanse na de achtste overwinning op rij van zijn elftal. De kampioenswedstrijd eindigde in het kleine stadion van Penafiel in een grote chaos. Vlak voor tijd bestormden honderden Porto-fans het veld, waarna de spelers van het veld vluchtten. Overigens kan Adriaanse zich in Porto nog populairder maken als hij in mei de bekerfinale wint van Setubal.