Boogerd kan weer niet winnen

Na zijn zege in de Waalse Pijl won de Spanjaard Alejandro Valverde gisteren ook de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. En weer greep Michael Boogerd naast de overwinning.

Michael Boogerd verdwijnt teleurgesteld in de bus. Foto Bas Czerwinski 23-04-2006, HOUFALIZE. LUIK - BASTENAKEN - LUIK. MICHAEL BOOGERD STAPT DE BUS IN NA EEN VIJFDE PLAATS IN LUIK. FOTO BAS CZERWINSKI Wielrennen Czerwinski, Bas

In één klap zou zijn droom in vervulling zijn gegaan, zou het voorseizoen van Rabobank volledig zijn geslaagd en zou de theorie over de dominantie van de aanstormende generatie twintigers zijn weerlegd.

Met de nadruk op 'zou', want Michael Boogerd reed gisteren een uitstekende race, maar het was niet voldoende om zijn favoriete klassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven. 'Ik baal wel een beetje', sprak de 33-jarige Raborenner na de finish eufemistisch. 'Ik was eigenlijk bij toeval ontsnapt, reed een gat dicht en zat alleen. Als ik in de groep was gebleven, had ik wellicht een grotere kans gehad, want ik voelde me sterk. Zo is er elk jaar wel wat.'

De teleurstelling viel bij de renner die vijfde werd eigenlijk wel mee, want Boogerd leek inderdaad een ijzersterke dag te hebben in de Ardennen. En Luik-Bastenaken-Luik is altijd al zijn favoriete klassieker geweest. Alleen al in de afgelopen drie jaar stond hij telkens op het podium bij de oudste klassieker in de wielerwereld. Op vijf kilometer voor het eind, na een vlucht van 25 kilometer, werd hij gisteren met medevluchter Joaquin Rodriguez ingelopen. Maar ook nadat hij door renners als de latere winnaar Alejandro Valverde, Paolo Bettini en Damiano Cunego was ingehaald, bleef Boogerd ook in de finale een rol van betekenis spelen.

'Ik hoop niet dat hij al te zeer teleur is gesteld', zei Erik Breukink op een afstandje van Boogerd. Zelf leek de ploegleider van Rabobank meer aangeslagen, want hij 'kon moeilijk tevreden zijn' met het voorseizoen dat de wielerploeg heeft verreden. 'De ploegen QuickStep (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen), CSC (Parijs-Roubaix, Amstel Goldrace) en Illes Balears (Luik-Bastenaken-Luik) kunnen wel tevreden zijn. Ik denk dat wij qua prestaties vlak achter die ploegen zitten.'

De Rabo-ploeg behaalde minder zeges dan vorig jaar, zij het dat de eindoverwinning van Thomas Dekker in de Tirreno-Adriatico veel goed maakte.

'We hadden dit seizoen ingezet op een overwinning in één van de klassiekers. Spijtig dat het niet is gelukt', aldus Breukink, die zijn ploeg dit jaar versterkte met Juan Antonio Flecha, de Spanjaar die vooral in de voorjaarsklassiekers had moeten excelleren.

Ondanks de teleurstelling over Boogerds klassering had Breukink gisteren ook reden om tevreden te zijn. In tegenstelling tot de Amstel Goldrace nam de Raboploeg door Boogerds ontsnapping daadwerkelijk initiatief. In de Limburgse heuvels werd bijna alle energie verspild bij het achterhalen van ontsnapte renners. 'Je kan bij het wielrennen niet zomaar op een knop voor het goede resultaat drukken. Je hebt ook een beetje geluk nodig.'

Vooral de Spanjaard Oscar Freire, wiens contract bij de Rabo-ploeg afloopt, komt in de finale steeds tekort. 'Ik had hem hoger ingeschat. Hij kan steeds net niet meekomen met de top. Het gaat om vorm en kwaliteit.' Het zit de Spanjaard volgens Breukink hoog. 'Zeker als hij Valverde ziet winnen, dan baalt Freire.' Nog niet eerder had een Spaanse renner in Luik gezegevierd.

Breukink lijkt het moeilijk te hebben met de kritiek die op zijn hoofd neerdaalt wanneer Rabobank naast de hoofdprijzen grijpt. 'Als Boogerd zoals vandaag tijdens de Amstel Goldrace had gereden, was daar ook kritiek op gekomen', zei hij bijvoorbeeld. Met name de kritiek van Jan Raas, oud-directeur bij Rabobank en nu columnist, treft hem. 'Ik doe dit werk al drie jaar en al die tijd trekt hij mijn tactisch vermogen in twijfel. Op dit soort momenten komt de echte Raas naar boven. Nee, ik zeg niet dat me niets doet.'

Door de zege van Valverde (25), afgelopen woensdag ook al de sterkste in de Waalse Pijl, blijft de theorie overeind dat een nieuwe generatie wielrenners aan de macht is gekomen. De belangrijkste wedstrijden zijn dit jaar zonder uitzondering door twintigers gewonnen. Filippo Pozzato (24) won in Sanremo, Tom Boonen (25) de Ronde van Vlaanderen, Fabian Cancellara (25) in Roubaix en Frank Schleck (26) in Limburg.

'Dat zijn toevallig allemaal goede renners. Na ons zal er ook weer een sterke generatie komen', verklaarde Valverde woensdag na zijn succesvolle eindsprint op de Muur van Hoei. Dat het definitief gedaan is met de dertigers wil de Spanjaard niet geloven.

Gisteren dacht hij vooral aan zijn grote overwinning. Of een droom was uitgekomen? 'Jazeker, een droom die heel moeilijk te realiseren is. Het voordeel voor onze ploeg was nu dat wij zonder druk konden rijden, omdat we de Waalse Pijl al hadden gewonnen'.

Woorden die Boogerd zich kan aantrekken. Wellicht moet de Nederlander volgend jaar eerst maar eens in die semiklassieker voorafgaande aan Luik-Bastenaken-Luik aan de start verschijnen.

    • Erik van der Walle