Benjamin Herman (jazzsaxofonist)

Altsaxofonist, componist en bandleider Benjamin Herman (37) krijgt woensdag de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Herman wordt geprezen om zijn grote flexibiliteit en zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar nieuw repertoire.

Foto Maurice Boyer VPRO Radio 4 uitzending 5/5, 6/5 en 12/5 om 00:02-01:00 uur. Cd: The Itch (Dox). Lp: Durban Poison (Dox). www.benjaminherman.nl Benjamin Herman en band in de Panama Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 020919
Foto Maurice Boyer VPRO Radio 4 uitzending 5/5, 6/5 en 12/5 om 00:02-01:00 uur. Cd: The Itch (Dox). Lp: Durban Poison (Dox). www.benjaminherman.nl Benjamin Herman en band in de Panama Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 020919 Boyer, Maurice

Eerste plaat/cd die je zelf kocht?

'Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols van The Sex Pistols. Ik kocht 'm met m'n tweelingbroer en onze oudste broer heeft ons het geld gegeven. De plaat sloeg in als een bom. De hele ideologie van de punkscene sprak ons aan. Iedereen kon een band beginnen en snobs werden uitgekakt. Ineens was er rauwe ruige muziek met een maatschappelijke betrokkenheid die in discomuziek werd vermeden. Ik heb er volgens mij een gezond autoriteitsprobleem aan overgehouden.'

Favoriete plaat?

'Lady In Satin van Billie Holiday. Deze plaat gaat door merg en been. Sowieso kun je van haar blind alles kopen, maar in deze opname kon ze door drank en drugs bijna niet meer zingen. Niet representatief, maar zó triest en zó geladen. '

Mooiste jazzstandard?

'Sophisticated Lady van Duke Ellington heeft een prachtige tekst en een ongebruikelijke accoordenschema. Maar het mooie van jazzmuziek is dat de compositie eigenlijk niet zo belangrijk is. Het gaat om de uitvoering. In tegenstelling tot klassiek en pop kan je in jazz namelijk een slechte compositie ook heel goed laten klinken. Veel beroemde jazz standards zijn eigenlijk erg domme nummers. De teksten gaan nergens over en ze zitten vol herhalingen en voorspelbare melodielijnen. Neem My Favourite Things uit The Sound of Music. Het origineel is alleen maar leuk met de film erbij. Saxofonist John Coltrane heeft er echter een waanzinnig gave versie van opgenomen.'

Van welke notenreeks kun je wakker liggen?

'Op het ogenblik van de klank van twee mineur drieklanken die een grote secunde van elkaar liggen. Dus bijvoorbeeld C-mineur en D-mineur. Daar ben ik de laatste anderhalve jaar af en aan op aan het studeren. Als ik niet kan slapen oefen ik het in m'n hoofd en probeer ik het de volgende dag op mijn saxofoon uit te werken.'

Welke muziek verzamel je?

'Goede muziek. Ik heb een brede smaak en geen specifieke voorkeur voor één stijl. Ik geloof dat ik alles heb van saxofonist Sonny Rollins, en ik ben altijd op zoek naar bootlegs van hem. Vooral hoe hij in de jaren zestig speelde vind ik geweldig. Af en toe wordt er een herontdekte liveopname uitgebracht. Er zijn net twee cd's van concerten van hem met mijn favoriete Engelse pianist Stan Tracey uitgegeven.'

Meest bijzondere optreden?

'Zoveel. Ik treed al vanaf mijn dertiende op. Het afgelopen jaar heb ik met Paul Weller gespeelddoor Europa. Ik speelde met mijn bigband New Cool Collective op het Roskilde-festival in Denemarken, in Kenia, Rusland en half Europa. Ik kom net terug van een tournee in Brazilië en Argentinië. Ach, het is appels met peren vergelijken. Als je elke dag je best doet is het elke keer leuk om te spelen.'

Amanda Kuyper

VPRO Radio 4 uitzending 5/5, 6/5 en 12/5 om 00:02-01:00 uur. Cd: The Itch (Dox). Lp: Durban Poison (Dox). www.benjaminherman.nl

    • Amanda Kuyper