AZ kan verlies play-offs maar niet begrijpen

Als AZ pretendeert in de toekomst een topclub te kunnen worden, zullen de werknemers van de Alkmaarse voetbalclub eerst moeten leren verliezen. Of Louis van Gaal daar toe ooit in staat zal zijn is maar zeer de vraag. Een half uur nadat zijn ploeg AZ door FC Groningen was uitgeschakeld in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League, wees de trainer op gênante wijze zijn collega Ron Jans terecht. De oefenmeester van FC Groningen had durven constateren dat zijn formatie het succes op basis van de twee wedstrijden verdiende.

Dat was tegen het zere been van Van Gaal. 'Als de enige bal die op het doel gericht is er zo in valt, moet je als trainer heel dankbaar zijn en je mond houden', verwees de AZ-trainer naar het doelpunt van Groningen-speler Danny Buijs. Door diens kopbal plaatste FC Groningen zich verrassend voor de finale van de play-offs tegen Ajax. AZ won door treffers van Danny Koevermans en Shota Arveladze wel met 2-1, maar de zege was door de 3-1 nederlaag van vorige week niets waard.

Al met al was niet de beste ploeg doorgegaan, meende Van Gaal. De oud-bondscoach had zo zijn eigen kijk op de twee ontmoetingen. AZ had in de ogen van Van Gaal vorige week een matige eerste helft gespeeld, maar was na rust heer en meester geweest. Dat FC Groningen met 3-1 won kwam door gelukkige doelpunten, stelde Van Gaal. Tijdens de return gistermiddag in Alkmaar deden de spelers van AZ eigenlijk precies wat de coach van hen verlangde. 'We hebben dominant gespeeld, we toonden agressie én we waren voetballend de betere ploeg. Voor rust hebben we drie tot vier open kansen gehad. Dat FC Groningen verder gaat is zeker niet terecht.' Degene die meende dat FC Groningen wel degelijk loon naar werken kreeg, maakte zich in de ogen van Van Gaal schuldig aan 'scorebordjournalistiek'.

Hoe vervelend het voor Van Gaal en zijn voorganger Co Adriaanse - de uitvinder van de term scorebordjournalistiek - ook mag zijn, het maken van doelpunten is een essentieel onderdeel in het voetbal. Voor het hebben van het meeste balbezit, het spelen van aanvallend voetbal en het afdwingen van kansen kan een ploeg slechts waardering oogsten. Op basis daarvan worden in de eredivisie de plaatsen in het Europees voetbal echter niet verdeeld. En voor AZ is het spijtig dat de tweede plaats nu ook niets meer oplevert dan UEFA-Cupvoetbal. Net als de voorgaande seizoenen staat AZ met lege handen.

Desondanks sprak Van Gaal 'van een fantastisch seizoen waarin records gebroken zijn'. Van Gaal noemde de uitschakeling tegen Groningen 'een replica van de ontmoetingen met Betis Sevilla' in het UEFA-Cuptoernooi. 'Ook toen waren we de betere ploeg, maar verloren we.' Toch had Van Gaal na de uitschakeling nog een moment kunnen genieten. 'De emotie die los komt bij de spelers na een verlies is mooi.'

Spits Shota Arveladze verwoordde zijn gevoelens tegenover Van Gaal in twee woorden: 'weer korter'. Volgens de coach wilde de 33-jarige Georgische spits zeggen dat hij steeds minder tijd heeft om met AZ nog iets te winnen. Van Gaal hoopt volgend seizoen in het nieuwe stadion een prijs te winnen. Hij weet al wat er anders moet: 'Het gaat om mentale hardheid. Iedereen moet hetzelfde kunstje kunnen.'

Voor Barry van Galen, Michael Buskermolen en Kenneth Perez is het tijdperk AZ voorbij. De eerste twee nemen op 12 mei tijdens het laatste duel in de Alkmaarderhout afscheid. Perez vertrekt naar Ajax. De Deen moet nu bewijzen dat hij klaar is voor een topclub. Gisteren liet Perez zich kennen toen hij stelde dat 'Europa niet op FC Groningen zit te wachten'. Groningen kan sportief wraak nemen door Ajax én Perez uit de Champions League te houden.

AZ 2 FC Groningen 1

Ruststand 1-0. 43. Koevermans 1-0, 56. Arveladze 2-0, 61. Buijs 2-1. Schds: Blom. Tsch: 7.728

    • Koen Greven