'Annemarie is hier nog niet van iedereen'

De koningin viert zaterdag haar verjaardag in Almere.

Wat voor een burgemeester is Annemarie Jorritsma?

Burgemeester Jorritsma in gesprek met raadsleden en burgers tijdens de gemeenteraadsvergadering in Almere. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Almere, 08-12-2005 Politieke markt. Gemeenteraadsvergadering nieuwe stijl . Annemarie Jorritsma, de burgemeester van de stad in gesprek met bezoekers van de politikemarkt. Gemeenteraad, wandelgang gesprekkentussen raadsleden en burgers over plaatselijke onderwerpen. Lokale politiek, politici, politicus, vergaderen, overleg, discussie, poldermodel, polder model, overleggen. Foto: Evelyne Jacq
Burgemeester Jorritsma in gesprek met raadsleden en burgers tijdens de gemeenteraadsvergadering in Almere. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Almere, 08-12-2005 Politieke markt. Gemeenteraadsvergadering nieuwe stijl . Annemarie Jorritsma, de burgemeester van de stad in gesprek met bezoekers van de politikemarkt. Gemeenteraad, wandelgang gesprekkentussen raadsleden en burgers over plaatselijke onderwerpen. Lokale politiek, politici, politicus, vergaderen, overleg, discussie, poldermodel, polder model, overleggen. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Voor burgemeester Annemarie Jorritsma is Almere geen doorgangshaven. Op een kavel in de wijk Almere Overgooi heeft ze haar droomhuis laten bouwen. Daar woont ze met haar man Gerlof. Maar ook haar twee volwassen dochters wonen er, met hun gezin. De families delen het zwembad en een gezamenlijke ruimte.

Eigenlijk was de plek bedoeld voor één woning. Daarom heeft het driedelige woonhuis nu één voordeur, waarachter drie woningen zitten. Burgemeester Annemarie Jorritsma, die zichzelf ooit directeur van het museum voor overbodig beleid noemde, loste zo een praktisch probleem op.

Heel goed, vindt Ruud Pet, fractievoorzitter van GroenLinks, het dat Jorritsma voor Almere kiest door er met haar dochters te gaan wonen. 'Ze heeft voor Almere gekozen en dat draagt ze ook uit.' Er is ook een ander geluid. Frits Huis, fractievoorzitter van Leefbaar Almere zegt: 'Een burgemeester moet eigenlijk niet de grenzen opzoeken.' De gemeente laat weten dat de woning voldoet aan de regels. 'Er is één voordeur, één meterkast en één huisnummer', zegt een woordvoerder.

De koningin viert zaterdag haar verjaardag in Almere en Annemarie Jorritsma leidt haar daar rond. Ze is er nu bijna drie jaar burgemeester en wil een jonge stad laten zien, met dance en graffiti. Met het imago van een slaapstad wil Jorritsma voor eens en altijd afrekenen.

Dat kost geld. Het budget voor Koninginnedag is 650.000 euro. Ter vergelijking: Hoogeveen trok er in 2002 250.000 euro voor uit. Hoewel Almere veel groter is, vinden de SP en GroenLinks het budget toch hoog. Maar Jorritsma vindt dat gezeur. Tijdens een raadsvergadering zei ze tegen raadslid Aziz Adahchour (SP): 'U moet eens ophouden om Almere in de media in een kwaad daglicht te zetten. We moeten blij zijn dat we dit feest mogen organiseren.'

Annemarie Jorritsma laat duidelijk merken wat ze vindt. Een enthousiaste, eigengereide Almere-ambassadeur, die niet houdt van gezeur over details, zo beschrijven plaatselijke politici haar. Neem het voorval met de tv-zender Talpa. Onder leiding van Jorritsma gaf het college grond uit voor een programma waarbij stelletjes samen een huis bouwden. Mooie reclame voor Almere, vond het college. Het vroeg geen toestemming aan de raad. Dat hoeft ook niet, zegt Rob Beuse, fractievoorzitter van de PvdA. Maar Ruud Pet van GroenLinks ziet dat anders. Volgens hem was 'ondoorzichtig' hoe het financieel geregeld was. Hij zegt: 'Jorritsma is van de doortastendheid, en oh wee als je daarover lastige vragen stelt.' Rob Beuse van de PvdA beaamt: 'Ze kan een kort lontje hebben.'

Annemarie Jorritsma groeide op in Hengelo. Haar vader was molenaar. Ze vertelde de NCRV-gids vorig jaar dat ze zo snel mogelijk haar eigen brood wilde verdienen om haar ouders te ontlasten.

In 1982 werd ze Tweede-Kamerlid voor de VVD en in de twee achtereenvolgende kabinetten-Kok was ze minister. Daarna zat ze korte tijd in de Tweede Kamer, maar dat viel haar zwaar. Ze was te veel een beslismachine geworden, zei ze daarover.

Haar landelijke netwerk was één van de redenen om Jorritsma te kiezen, zegt Rob Beuse, lid van de selectiecommissie voor de burgemeester. Gevraagd naar Jorritsma's landelijke invloed, zegt hij: 'Ik denk dat zij het mobiele nummer van Zalm heeft.'

Dat is belangrijk voor Almere - de stad heeft wegen en geld nodig. Almere groeide de afgelopen 30 jaar in duizelingwekkend tempo: van nul tot 180.000 inwoners. Een groot deel van die inwoners werkt buiten Almere. Lange files zijn het gevolg. De gemeente wil dit oplossen, bijvoorbeeld in de vorm van een snelweg tussen Almere en Schiphol (de A6/A9). Maar die weg is omstreden.

Wat heeft Annemarie Jorritsma bereikt voor Almere? Rob Beuse: 'Ze heeft extra geld voor onderwijs in Almere binnengehaald. Ten tweede zorgt zij ervoor dat de Noordelijke Randstad met één mond spreekt richting Den Haag.' Zo betrekt ze Amsterdam sterk bij haar strijd voor een betere infrastructuur rond Almere. Maar haar grootste kwaliteit, zeggen raadsleden, is dat zij erin slaagt om de problemen van Almere bij het rijk op de agenda te krijgen. Ruud Pet: 'Zo ongeveer het hele kabinet is langsgekomen.' De ministers Dekker (VROM) en Peijs (Verkeer) kwamen praten op het stadhuis. Daarna lunchten ze in een café waar verstandelijk gehandicapten in de bediening werken. 'Annemarie brengt dan ontspannen de problemen onder de aandacht', zegt Pet.

Oud-burgemeester Ralph Pans vond Jorritsma een 'goede keuze'. Omdat ze mensen bindt. 'Ze is nooit een dossiervreter geweest, maar ze heeft een goede neus voor politieke kansen.' Hij woont nog steeds in Almere. Wel mag ze volgens hem 'sterker de regie voeren. Zo wordt er te weinig gebouwd. Ik zie haar nog niet optreden als 'baas' van de stad.'

Bij haar aantreden zei Jorritsma dat ze de burgemeester van iedereen wilde zijn die boven de partijen staat. Dat lukt haar niet goed, vindt Ruud Pet van GroenLinks. 'Zij is ook als burgemeester een politica.' Ze neemt vaak het woord als het aan een wethouder is, merkt Pet. Dat beaamt Frits Huis van Leefbaar Almere: 'En, als zij een onderwerp belangrijk vindt, is ze heel nadrukkelijk aanwezig in de wandelgangen.'

    • Merel Thie