Advocaten lopen weg tijdens verhoor in zaak-Holleeder

Amsterdam.Twee advocaten in de zaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten zijn zondagmorgen weggelopen van het verhoor van een bedreigde, anonieme getuige. De raadsman van Holleeder, A. Moszkowicz, bleef wel aanwezig bij de rechtszitting, maar tekende bezwaar aan tegen de voorwaarden waaronder de verdediging de getuige mocht verhoren. Het getuigenverhoor door de rechter-commissaris vond plaats in de zwaar bewaakte rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Volgens een woordvoerder van het OM is gekozen voor dit besloten verhoor om de veiligheid van de getuige te waarborgen. Volgens Moszkowicz kregen de advocaten bij de rechtszitting gisteren op één A4-tje een samenvatting van de verklaring van de anonieme getuige, en niet, zoals gebruikelijk, van te voren het integrale verslag. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket lieten de weggelopen advocaten „een kans liggen om de bewuste getuige ook te kunnen verhoren“. De anonieme getuige is de eerste in een rij van drie. Vandaag en morgen komen de anderen aan de beurt in het vooronderzoek. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem keurde de inzet van anonieme getuigen vrijdag goed. Het OM wil hen gebruiken om te bewijzen dat Holleeder en zijn vermeende kompanen lid zijn van een criminele organisatie. De bende zou zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing, het witwassen van door afpersing verworven geld en bedreiging.