Advocaten boos op OM

Twee advocaten in de zaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten zijn gistermorgen weggelopen van het verhoor van een anonieme, bedreigde getuige. Vanmorgen begon het verhoor van een andere anonieme getuige.

Een van de twee advocaten, R. Lonterman, noemde de gang van zaken een flagrante schending van het recht om de verdediging goed voor te bereiden. Hij kreeg het procesverbaal met de verklaring van de anonieme getuige een uur voor de zitting uitgereikt, waardoor hij die niet met zijn cliënt kon bespreken. 'Wij werken aan dit circus, deze poppenkast, niet mee', aldus Lonterman.

A. Moszkowicz, advocaat van Holleeder, bleef wel aanwezig bij de rechtszitting, maar tekende bezwaar aan tegen de voorwaarden waaronder de verdediging de getuige mocht verhoren. Het getuigenverhoor door de rechter-commissaris vond plaats in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Volgens het OM is gekozen voor dit besloten verhoor om de veiligheid van de getuige te waarborgen. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem keurde de inzet van anonieme getuigen vrijdag goed.