7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Ciel Bleu

Amsterdam, Ferdinand Bolstraat 333, telefoon (020) 678 74 50 keuken open 18.30-22.30 Frans, minimum vaste menuprijs: 55,00 euro romantisch

Fecility Huffman 5 FILM Transamerica Regie: Duncan Tucker. Met o.a.: Felicity Huffman en Kevin Zegers. Debutant Duncan Tucker maakte een film nadat hij een vrouw had ontmoet aan wie hij niet kon merken dat ze ooit een man was geweest. Felicity Huffman speelt haar zó dat we al snel vooral een mens zien. Transamerica is een film die luchthartig heel veel problemen het hoofd biedt, en minstens evenveel vooroordelen over transseksualiteit aanstipt. Maar het wordt nooit een problemenfilm. Vindingrijke blijmoedigheid en vileine humor voorkomen dat.

De ontvangst in dit restaurant op de 23ste verdieping van het Okura Hotel is warm en correct. Het is dé plek om, gezeten op goede stoelen en met een gaaf uitzicht over Amsterdam, uitgebreid te genieten van een achtgangenmenu (of een gangetje minder). Lekkere, pure gerechten, die in perfect kleine porties ter tafel verschijnen; bij cuisine creative gaat het immers om het proeven en de smaaksensaties in je mond.redelijk | Jammer dat niet bij de reservering werd vermeld dat er een dresscode is. Nog onplezieriger was, na het verkleden te merken dat grote groepen niet werden gewezen op de code. Al met al een beetje jammer. Het eten wel goed en natuurlijk dat uitzicht! (12-03-2006 F.S te Amsterdam)

goed | Het eten is de Michelinster waard. Goed advies bij de wijnen en een goede inschatting van het tempo waarin we wilden dineren zodat de verschillende gangen niet te langzaam achter elkaar kwamen - een veel voorkomend euvel in Nederland. (05-02-2006, J.P. te Amsterdam)

2 WETENSCHAPSCAFÉ

Verantwoord kiezen in de zorg

Rotterdam: Doelencafé. Aanvang: 19.30. Spreker: prof. dr. Frans Rutten. Inl: www.reflexie.org & 010-4148688.

Economen zijn ervan overtuigd dat er in de gezondheidszorg altijd onvoldoende middelen zijn en er dus altijd gekozen moet worden. Als de arts letterlijk alles uit de kast haalt voor de patiënt in zijn spreekkamer gaat dat uiteindelijk ten koste van de patiënten in zijn wachtkamer. Eigenlijk is het dus onethisch om niet economisch te handelen, vooral in de gezondheidszorg. Na de inleiding door Frans Rutten volgt een discussie.

3 FILOSOFIE

Erotiek en vriendschap bij Plato en Aristoteles

Delft: Speakers, Burgwal 45-49. Aanvang: 20.15). Toegang: gratis. Inl: 015-2785235 & www.sg.tudelft.nl

Dr. Charles Hupperts, classicus en filosoof (UvA), geeft vanavond een lezing over erotiek en vriendschap bij de Griekse filosofen Plato (427-347) en Aristoteles (384-322). Volgens Plato is het begrip Eros een verlangen naar schoonheid, naar het goede. Aristoteles maakt scherpzinnige analyses van intermenselijke relaties en laat zien waarom vriendschap een noodzakelijke voorwaarde is voor de mens om gelukkig te worden.

4 LIEDEREN

Brel 2

Amsterdam: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.15. Inl/res: 020-6242311 & www.stadsschouwburgamster dam.nl.

Dit tweede programma van Jeroen Willems met liederen van Jacques Brel is vooral gericht op de mannenromantiek van de zanger. Veel hits van de vorige keer zijn terug, als Schiphol (Orly) en Wie volgt (Au suivant), aangevuld met het nieuwe hoogtepunt Le Knokke-le-Zoute Tango. Brelfans zullen moeten wennen aan Willems' beperkte en beheerste zangstem. Daar staat een indrukwekkende voordracht tegenover, waardoor Brel 2 niet een ode is aan Brel de zanger, maar aan Brel de dichter.

5 FILM

Transamerica

Regie: Duncan Tucker. Met o.a.: Felicity Huffman en Kevin Zegers.

Debutant Duncan Tucker maakte een film nadat hij een vrouw had ontmoet aan wie hij niet kon merken dat ze ooit een man was geweest. Felicity Huffman speelt haar zó dat we al snel vooral een mens zien. Transamerica is een film die luchthartig heel veel problemen het hoofd biedt, en minstens evenveel vooroordelen over transseksualiteit aanstipt. Maar het wordt nooit een problemenfilm. Vindingrijke blijmoedigheid en vileine humor voorkomen dat.

6 FILM

Factotum

Regie: Bent Hamer. Met: Matt Dillon, Lili Taylor, Marissa Tomei. In: 19 bioscopen.

De stijl die de Noorse regisseur Bent Hamer heeft gevonden om Charles Bukowski's tweede roman Factotum (1975) te verfilmen komt aardig in de buurt van het proza van de nonconformistische schrijver-drinker, wiens werk al vaak verfilmd is (Barfly, Tales of Ordinary Madness, Crazy Love). Factotum laat episodes zien uit het leven van Henry Chinaski (Matt Dillon), die van baan naar baan en bar naar bar trok. Flarden uit de verhalen die hij schrijft horen we in voice-over, bespiegelingen over het schrijverschap, vrouwen en het leven.

7 TELECOMMUNICATIE

File op de digitale snelweg

Almere: Restaurant De Kemphaan, Kemphaanweg 8. Lezing: Prof. dr. Rob van der Mei (VU). Aanvang: 16.00. Toegang: 5,50 euro. Inl: 020-5989292 & www.vupodium.nl

Telecommunicatienetwerken moeten steeds grotere hoeveelheden digitaal verkeer verwerken. Prof. dr. Rob van der Mei, Hoogleraar Bedrijfswiskunde en Informatica (VU), legt uit welke verkeersproblemen zich op de digitale snelweg voordoen, welke oplossingen daarvoor beschikbaar zijn en wat ons op ICT gebied de komende jaren te wachten staat.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens