7 redenen om thuis te blijven

1 reportageserie

Over mijn lijk

Ned.2, 21.50-22.25u.

Geja (21) 1 reportageserie Over mijn lijk Ned.2, 21.50-22.25u. Met bijdragen van Janna Laeven, Jan Meijroos en Ward Wijndelts. Karin en haar vriend Jeroen komen uit de achtbaan. Ze lachen om de gekke foto van hen in het karretje. 'Wordt dit je laatste foto met haar?' vraagt interviewer Patrick Lodiers. 'Dat zou een goeie zijn,' giert Karin. Lodiers vraagt zich af of je haar sneller uitvalt in de achtbaan. Van Karin mag hij wel even voelen. Hij trekt zachtjes en haalt een blond plukje uit haar toch al niet volle bos. Voor het BNN-programma Over mijn lijk volgde Lodiers een jaar lang vijf jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Karin (29), Geja (21), Wiebe (21), Elmar (34) en Fedde (27) hebben te horen gekregen dat hun einde nadert, maar proberen zoveel mogelijk uit het leven te halen. Lodiers is bij ze tijdens zware gesprekken in het ziekenhuis, maar ook op leuke momenten. Hij stelt de vragen die iedereen wel wil maar niet durft te stellen, zonder bot te worden. Aan Karin, die wel altijd vrolijk en optimistisch lijkt, vraagt hij in de kroeg of ze zich wel realiseert dat ze heel ziek is. Meteen wordt ze serieus en geeft een antwoord dat je recht in je hart raakt. Tijdens het jaar waarin het programma werd opgenomen stierven vier van de vijf jongeren, waarna de camera de nabestaanden bleef volgen. Toch is Over mijn lijk geen zwaar programma over de dood, maar een prachtige, innemende en vaak ook vrolijke documentaire over vijf sterke mensen. Een aanrader, om het leven weer meer te waarderen. (JL)

Karin en haar vriend Jeroen komen uit de achtbaan. Ze lachen om de gekke foto van hen in het karretje. 'Wordt dit je laatste foto met haar?' vraagt interviewer Patrick Lodiers. 'Dat zou een goeie zijn,' giert Karin. Lodiers vraagt zich af of je haar sneller uitvalt in de achtbaan. Van Karin mag hij wel even voelen. Hij trekt zachtjes en haalt een blond plukje uit haar toch al niet volle bos. Voor het BNN-programma Over mijn lijk volgde Lodiers een jaar lang vijf jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Karin (29), Geja (21), Wiebe (21), Elmar (34) en Fedde (27) hebben te horen gekregen dat hun einde nadert, maar proberen zoveel mogelijk uit het leven te halen. Lodiers is bij ze tijdens zware gesprekken in het ziekenhuis, maar ook op leuke momenten. Hij stelt de vragen die iedereen wel wil maar niet durft te stellen, zonder bot te worden. Aan Karin, die wel altijd vrolijk en optimistisch lijkt, vraagt hij in de kroeg of ze zich wel realiseert dat ze heel ziek is. Meteen wordt ze serieus en geeft een antwoord dat je recht in je hart raakt. Tijdens het jaar waarin het programma werd opgenomen stierven vier van de vijf jongeren, waarna de camera de nabestaanden bleef volgen. Toch is Over mijn lijk geen zwaar programma over de dood, maar een prachtige, innemende en vaak ook vrolijke documentaire over vijf sterke mensen. Een aanrader, om het leven weer meer te waarderen. (JL)

2 documentaire

Wij slaven van Suriname: Anton de Kom

Ned.3, 23.55-0.55u.

Vanmiddag wordt op het Amsterdamse Anton de Komplein een monument onthuld van de Surinaamse vrijheiddstrijder en verzetsheld. Ter ere daarvan herhaalt de RVU deze documentaire, waarin het verhaal wordt verteld van De Kom en zijn beroemde boek Wij slaven van Suriname (1934). De documentaire belicht zijn visie op geestelijke slavernij en het minderwaardigheidsgevoel van Surinamers.

3 politieserie

The Closer

Net5, 23.05-0.05u.

Brenda Johnson (Kyra Sedgewick) is een bikkelharde CIA-agente. Zij krijgt de leiding over een speciale afdeling Los Angeles die gevoelige moordzaken moet oplossen. Ze staat bekend om haar harde ondervragingstechniek. Brenda's zuidelijke mentaliteit en nuchtere kijk op moordzaken vallen niet goed bij haar verder mannelijke team. In de uitzending van vandaag komt het team in een gevaarlijke bendeoorlog terecht.

4 geschiedenis

Knights templar: warriors of God

National Geographic, 21.00-22.00u.

In het kader van een bijbel-themaweek zendt National Geographic vavanavond het eerste deel uit van een documentaireserie over de Tempeliers. Deze mysterieuze ridderorde staat sinds het succes van de Da Vinci Code weer volop in de belangstelling. De orde zou in het bezit zijn van de Heilige Graal, die bewijst dat de nakomelingen van Jezus onder ons zijn. Maar wat is feit en wat is fictie?

5 game

Daxter

Sony, voor op de PSP, 45 euro

Heldenverering vinden we meestal binnen het genre van platform- en avonturenspellen. Loodgieter Mario, Nintendo's mascotte, is het bekendste voorbeeld. Ook avonturierster Lara Croft is wereldberoemd. Sony slaagde er in om voor de PlayStation 2 níeuwe helden te creëren. Jak werd geïntroduceerd in Jak & Daxter, toonde zich een echte held in Jak 2 en keerde terug in een vervolg. In deze games was Daxter slechts de komische sidekick. Na drie delen en een auto-combat game staat de oranje grappenmaker eindelijk zelf in de spotlight; in Daxter voor PSP. Het spel oogt en bestuurt als een PlayStation 2 titel en dat is uitermate knap. Sowieso steekt Daxter technisch goed in elkaar. Het spel kent nagenoeg geen onderbrekende laadtijden; een unicum op PSP. Het bontgekleurde avontuur is visueel en inhoudelijk aantrekkelijk en bovendien behoorlijk grappig. Daxter kan het dus prima alleen af. (JM)

6 pot & pan

Olie en azijn pipet-setje

www.nonplusultra.nl, 27,50 euro

In de keuken moet je vaak kiezen tussen wat mooi is, maar niet zo handig en wat handig is, maar niet zo mooi. Dit setje schitterende olie en azijn-glazen is een typisch voorbeeld van het eerste. Ze staan prachtig op een goed gedekte tafel, omdat hun vorm mooi aansluit bij die van de wijnglazen. Zie ze voor je op een helderwit gesteven tafellaken, waarop je door de handige pipetten zeker geen olie of azijn zult knoeien. So far, so good. Maar voor het echte flinke kookwerk is het natuurlijk onzin, olie en azijn uit een pipetje. We leven tegenwoordig in het post-Jamie Oliver tijdperk, waarin we allemaal braaf onze handen gebruiken in de keuken en de mooie vismoten met grote halen insmeren met flink veel olie. Jamie gaf 'add a little bit of oliveoil' immers de nieuwe betekenis van 'gooi handen vol goede olie over je eten heen.' Deze pipetjes zou hij zeker afkeuren. Maar mooi zijn ze wel. (JL)

7 grasduinen

Plaatsen van herinnering. Nederland in de negentiende eeuw

Jan Bank en Marita Mathijsen (red.), Bert Bakker, 559 pag., 29,95 euro.

'Weet je nog? In dit wegrestaurant aten we op weg van Parijs naar huis. Was het niet hier dat die wesp mij stak?' 'Nee, dat was een wegrestaurant eerder.' Plaatsen zijn belangrijk, roepen herinneringen op, soms ook aan tijden die al lang vervlogen zijn. Het Concertgebouw in Amsterdam, het treinstation van Haarlem, de gevangenis in Breda. Het zijn stuk voor stuk plaatsen, gebouwen, die symbool staan voor de veranderingen die Nederland heeft doorgemaakt. In Plaatsen van herinnering. Nederland in de negentiende eeuw (redactie: historicus Jan Bank en neerlandica Marita Mathijsen), dat vandaag verschijnt, voltrekt zich voor de lezer aan de hand van 41 van die plaatsen de omslag naar de moderne tijd. En voor de kijker zijn er de schitterende kleurenfoto's van Theo Uytenhaak. (WW)

    • Ward Wijndelts
    • Jan Meijroos