Zakcentje opgebouwd

Naam Kees Goorden (65) Woonplaats Wouw Beroep gepensioneerd directeur transportbedrijf

Kees Goorden is als 'dagelijkse belegger' aan een derde carrière begonnen. Vanaf zijn veertiende hielp hij op de Brabantse boerderij van zijn vader. Nog voor zijn achttiende - 'ik reed als klein menneke in een grote vrachtwagen' - ging hij met zijn oudste broer aan de slag bij een transportbedrijf in Wouw, een kerkdorp bij Roosendaal. Later zouden ze de zaak overnemen en maakten oude huifwagens plaats voor nieuwe afzetcontainers. De familie Goorden bracht groenten van het land naar de fabriek. 'Zes of zeven dagen per week keihard werken', vertelt hij in de serre van zijn vrijstaande huis met uitzicht op de loodsen van het transportbedrijf. 'En maximaal twee weken per jaar op vakantie; vijftien jaar lang gingen we naar Duitsland. De eerste paar dagen was ik altijd ziek, dan kwam de stress er uit. Voordeel was dat we geen tijd hadden het geld op te maken. Zo heb ik een leuk zakcentje kunnen opbouwen en de studies van mijn dochters kunnen betalen.' Op zijn 55ste beëindigde Kees Goorden, samen met zijn vrouw Paula, die tevens zijn administatief medewerkster is, zijn tweede carrière. Ze gingen voor het eerst ver, vaak én lang met vakantie, met dank ook aan zijn derde carrière die niet meer op het boerenland maar achter de computer of de telefoon plaats heeft. 'Toen kwamen de weelderige beleggingsjaren', knipoogt Goorden. 'Mijn jongste broer heeft me op het goede spoor gezet met beleggen. Op de bank zetten brengt veel minder op.' En weer is zijn vrouw zijn assistent. 'Paula belt naar de beurs voor de juiste informatie', verwijst hij naar zijn gehoorapparaat. 'Ik vertrouw dat oor niet meer en het gaat om een hoop geld. Vorig jaar heb ik 42 procent winst gemaakt. Moet ook wel, anders kunnen we geen cruise maken', zegt hij lachend. 'En zo hoef ik niet aan m'n spaarcenten te komen. Kan ik mooi m'n kinderen helpen een eigen huis te kopen.' Hij heeft een adviseur in Roosendaal en een 'een klein beleggingsclubke in het dorp'. Als zelfstudie leest hij een onafhankelijk blad voor beleggers. 'De Rabo en de ABN geven een gekleurd beeld. Ik luister wel naar al die analisten, maar zoek het liever zelf uit. Verder kijk ik graag naar Harry Mens en als het regent kijk ik de hele dag naar RTL Z. Ze zeggen dat ik er een neusje voor heb. Ik beleg niet alleen in de grote jongens, maar ook in bedrijven die drie keer over de kop zijn gegaan. Ik ga graag van laag naar hoog. Nee, ik lig ook nooit wakker van een crash, de stress heb ik achter me gelaten. Dit is een hartstikke leuke hobby. Zo lang ik leven heb, ga ik er mee door.'

    • Jaap Bloembergen