Vrij van schulden

Naam Charlotte Burgler (65) Woonplaats Hoogvliet Beroep chauffeur

'Ik ben uiteraard verzekerd tegen ziektekosten. En mijn man heeft een inboedel- en een WA-verzekering. Verder hebben we geen verzekeringen. Tot 1993 hadden we een eigen zaak, in nautische apparatuur. Toen waren we particulier verzekerd, we hadden samen een eigen risico van 1.000 gulden (bijna 450 euro). Maar de zaak ging failliet. Financieel sta je er dan heel anders voor. Nu werken we allebei in loondienst. Mijn man, die 63 is, werkt als baliemedewerker bij een autoverhuurbedrijf. Ik ben drie dagen per week oproepkracht, bij een uitzendbureau voor chauffeurs. Ik breng auto's naar klanten toe en haal ze weer op. Je moet wel blijven werken, wil je leuk blijven leven. Het uitzendbureau is onderdeel van Oudstanding, een uitzendbureau voor ouderen. Verder beleggen we samen in aandelen, via een verzekeringsmaatschappij. Maandelijks leggen we enkele tientallen euro's apart, vijftien jaar lang. Over een paar jaar komt dat geld in één keer vrij. Dat is toch ook een soort van verzekering? We sparen ook wat, maandelijks storten we een bedrag op een aparte rekening. Nee, ik zeg liever niet hoeveel. Lenen doen we met continukrediet van een bank. We hebben zo'n tien jaar geleden een groot krediet genomen, om een autootje te kopen. Het grootste gedeelte hebben we afgelost. Maar vorig jaar, toen ik 65 werd, kreeg ik opeens een brief van de bank; mijn maandelijkse aflossing was met de helft verhoogd. Zonder aankondiging. Dat had de bank wel wat netter mogen doen. Verder lenen we geen geld. Ja, jaren geleden hebben we een hypotheek afgesloten voor een huis, maar dat is niet echt lenen, toch? Er staat een onderpand tegenover. Het huis hadden we al verkocht voordat onze zaak failliet ging. De winst is toen helaas opgegaan aan schulden. Maar nu hebben we geen schulden meer.'

    • Mark Schenkel