Vertrek topman C1000

Onverwachts stapt bestuursvoorzitter J. Brouwer (51) van supermarktbedrijf Schuitema (C1000) op. Op 1 mei treedt Brouwer terug als topman bij het op Albert Heijn na grootste supermarktbedrijf in Nederland.

Raad van bestuur en raad van commissarissen zeggen niet wat de aanleiding is voor het vertrek van Brouwer. In een verklaring spreken ze over 'verschil van inzicht over het te voeren beleid'. Een woordvoerder van Schuitema laat weten dat de zoektocht naar een opvolger nog moet beginnen.

Al twee jaar doen geruchten de ronde dat grootaandeelhouder Ahold, met een aandelenbelang van 73 procent in Schuitema, meer wil samenwerken met C1000 om kosten te drukken. Brouwer heeft dat altijd afgewezen. Ahold heeft steeds volgehouden tevreden te zijn met de huidige samenwerking. Anderhalf jaar geleden sloten beide topmannen een akkoord over samenwerking.

Een woordvoerder van Ahold wilde gisteravond geen commentaar geven. Twee van de vijf commissarissen bij Schuitema zijn van Ahold.

Brouwer is 25 jaar in dienst van Schuitema. Nadat hij tien jaar geleden topman werd, transformeerde hij C1000 van een kleine speler tot een snel groeiende en winstgevend bedrijf met 462 winkels. Experts meenden onlangs dat de testwinkel van C1000 beter is dan die van Albert Heijn in Heemskerk.

Brouwer blijft tot 1 oktober adviseur bij de onderneming.