'VdH' vestigt hoop op Spaans trainingsmaatje

Pieter van den Hoogenband straalt weer. Een jaar na zijn hernia-operatie zwom de 28-jarige Brabander gisteravond voor het eerst een wedstrijd in Nederlandse wateren - in zijn eigen 'badkuip' nog wel, het gloednieuwe bad van Nationaal Zwemcentrum in Eindhoven.

Pieter van den Hoogenband in actie op de 200 meter vrij tijdens de Dutch Open Swimcup in Eindhoven. Foto Bas Czerwinski 21-04-2006, EINDHOVEN. PIETER VAN DEN HOOGENBAND IN ACTIE OP DE 200 METER VRIJ TIJDENS DE DUTCH SWIM CUP. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De drievoudig olympisch kampioen lijkt bijna terug op zijn oude niveau, getuige zijn tijd van 1.47,55 op de 200 meter vrije slag. 'Dit had ik gehoopt', zei Van den Hoogenband over de hypermoderne accommodatie. 'Je maakt je in dit bad even kwaad en je zwemt zomaar 1.47. Ik ben ontzettend trots op dit bad.' Over zijn prestatie was hij tevreden: 'Het ging heel lekker. Ik heb het gevoel dat ik dit soort tijden weer constant kan zwemmen.'

'VdH' liet al eerder zien dat hij niet aan kracht heeft ingeboet na de ingreep. Bij zijn internationale comeback, in december, won hij in Texas de 200 meter in 1.46,23, een internationale toptijd.

De zwemmer richt zich op dit moment op de Europese Kampioenschappen in Boedapest, begin augustus, waar hij weer Europa's beste wil zijn op de 100 en 200 meter vrije slag. Op de Olympische Spelen van Peking wil hij 'zijn laatste kunstje' vertonen.

Van den Hoogenband heeft sinds kort een nieuw ijzer in het vuur, als het om 'Peking' gaat. Hij heeft zijn zijn hoop gevestigd op trainingsmaatje Olaf Wildeboer, een Spanjaard van geboorte, maar door zijn Nederlandse ouders in het bezit van een Nederlands paspoort. Wildeboer traint sinds kort met Van den Hoogenband en diens trainer Jacco Verhaeren.

Van den Hoogenband ziet in Wildeboer een ideale kracht voor de 4x200 meter vrije slag, een potentiële medaille-afstand in Peking. Wildeboer werd gisteren tweede met een persoonlijk record van 1.49,09. De 23-jarige Wildeboer is de zoon van de Nederlander Paulus Wildeboer, sinds 1980 zwemtrainer in Spanje en nu in dienst van de Spaanse zwembond. Diens zoons Olaf en Aschwin behoren in Spanje tot de top, maar Olaf beproeft sinds vorig jaar zijn geluk in het geboorteland van zijn vader en overweegt serieus voor Nederland uit te komen. 'Na deze wedstrijd neemt Olaf een beslissing', zegt zijn vader.

Overigens is de in Sabadell geboren Olaf, die is opgegroeid 'met de Catalaanse taal en de Hollandse mentaliteit', afhankelijk van de instemming van de Spaanse bond, omdat hij al voor Spanje heeft gezwommen. Wildeboer senior bemoeit zich bewust niet met het besluit van zijn zoon. 'De Spaanse bond zal het niet leuk vinden als één van mijn zoons voor Nederland wil zwemmen', zei hij. 'Ik vind het belangrijk dat hij zelf het besluit neemt.' Wildeboer senior erkende dat het hele gezin worstelt met het vraagstuk. 'We hebben de afgelopen drie weken door Nederland gereisd om te kijken of wij hier willen blijven', zei Wildeboer. Maar hij gaf toe dat zijn vrouw en Aschwin terugwillen naar Spanje. 'Maar als het om het zwemmen gaat, blijven Olaf en ik liever in Nederland', zei Wildeboer. 'De omstandigheden zijn hier beter dan in Madrid.'

Olaf Wildeboer meldde zich enkele maanden geleden in Eindhoven nadat hij in Spanje naar eigen zeggen op een dood spoor was geraakt. 'De groep waarmee hij in Madrid trainde was veel te groot', zegt Wildeboer senior. 'Hier in Eindhoven is hij happy. Hij kan heel hard trainen - dat is wat Pieter van den Hoogenband ook wil.'

Van den Hoogenband beaamt dat. 'Ik zou Olaf absoluut hier willen houden', zei hij gisteravond. 'Hij wil aanpakken, beter worden, zijn mentaliteit spreekt mij aan. Olaf is iemand met ballen, die zijn koffers heeft gepakt en hiernaartoe is gekomen omdat hij ambities heeft en wil leren. En hij zwemt heel erg hard. Ik moest vanavond tijdens de race echt goed opletten waar hij lag.'

Van den Hoogenband vergeleek zijn Spaanse trainingsmaatje met Marcel Wouda, met wie de Brabander in het verleden successen behaalde op de estafette. 'Wij waren toen de steunpunten in de estafetteploeg waaraan de twee anderen zich optrokken. Op Wouda kon je op moeilijke momenten rekenen. Olaf Wildeboer kan ook zo'n steunpunt worden.'

In theorie zou Olaf Wildeboer zelfs al op de EK in Boedapest kunnen uitkomen voor Nederland, mits de Spaanse zwembond daarmee instemt. Een zwemmer mag voor een ander land uitkomen als hij een jaar niet voor een ander land heeft gezwommen op een groot toernooi. Zijn laatste grote toernooi voor Spanje was de WK in Montreal, vorig jaar juli.

Maar Nederland heeft meer kandidaten die zich aandienen voor een plek naast Van den Hoogenband, diens ploeggenoot bij PSV, Mitja Zastrow, en Bas van Veldhoven van Xlence, die gisteren de limiet zwommen voor de 4x200 meter. De jonge zwemmer Robin van Aggele deed dat al eerder, zodat Nederland in Boedapest in elk geval weer een estafetteploeg het bad in mag sturen. 'Dat is een hele positieve ontwikkeling', vond bondstrainer Jacco Verhaeren.

Van Aggele verbeterde gisteren overigens het Nederlands record op de 200 meter schoolslag, met een tijd van 2.13,12. Daarmee was hij 0,2 seconde sneller dan Thijs van Valkengoed in 2003.

    • Rob Schoof